Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'den bu hafta gelen karışık mesajların ardından, ekonomik sorunlar ve merkez bankalarının parasal gevşemeleri ile birlikte son dört haftada ilk haftalık kazancına yöneldi.

Altın haftanın başlarında Fed politika yapıcılarının faiz indirim beklentilerinde farklılaşmasından dolayı sarsıntı geçirirken, yatırımcılar, dünya ekonomisine yönelik çoklu tehditler ortamında, altının uzun vadeli beklentilerine yeniden odaklanıyorlar. OECD raporunda son 10 yılın en düşük küresel büyümesi olacağına ilişkin tahmin, altını bu ay altı yılın zirvesine çıkartan endişelerin bazılarının yeniden ortaya çıkmasına yol açtı.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Şanghay saati ile 09:46'da ons başına 1,501.79 dolara çıktı ve bu hafta yüzde 0.8 yükseldi. Metal bu yıl yüzde 17 değer kazandı.

Altın gözlemcilerinin önemli kısmı, ABD-Çin ticaret savaşının küresel ekonomiüzerinde baskı oluşturması ve merkez bankaları üzerinde borçlanma maliyetlerini düşürmeleri konusunda artan baskılar gibi sorunlarla birlikte, uzun vadede altın tahminlerini yükseltiyorlar. Düşük faizler, altını faiz ödemesi olan diğer varlıklara karşı daha cazip hale getiriyor.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta, büyük bir riskten kaçınma olayı olmaması ile birlikte, altın fiyatlarının bu yıl 1,500 dolar civarındaki seviyeleri kırmasının zor olduğunu, ancak 2020 yılının, süregelen ekonomik endişeler ve gevşek para politikalarından dolayı daha güçlü bir yıl olacağını kaydetti.

Gümüş de iki haftalık düşüşün ardından yüzde 2.5 yükselerek haftayı kazançla geçmeye yöneldi.