Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD merkez bankası Fed'in gösterge faizi değiştirmediği toplantının ardından, Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının sıkılaştırma ya da gevşeme konusunda bir eğilimi olmadığını kaydetmesi ve enflasyonda son dönemde görülen zayıflığa fazla önem vermemesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Yatırımcılar ayrıca dikkatlerini CNBC'de ABD ile Çin'in Cuma günü ticaret anlaşmasını duyurabileceği yolunda çıkan habere de çevirdi.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.5 düştükten sonra yüzde 0.2 daha gerileyerek Singapur saati ile 12:51'de ons başına 1,274.16 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

SPI Asset Management işlem müdürü Stephen Innes, "Eğer bu mevcut olmayan enflasyon seviyeleri Fed'i harekete geçirmeyecekse, bu durum Fed politikasının enflasyonla olduğu kadar büyüme ile ilgili de endişe duyduğunu işaret eder," dedi ve "ABD ekonomi motorunun düzgün bir şekilde işlemesiyle birlikte, piyasaların 2019 yılı için faiz indirimi beklentilerini azaltmaya devam ettiğini görebiliriz. Bu durum doları desteklerken, altın üzerinde aşağı baskı oluşturur" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden spor gümüş, erken saatlerde yüzde 0.5 düşerek 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra önceki kapanış seviyesine gelirken, platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.6 değer yitirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi, ekonominin gücüne ve 2019 yılının kalan kısmı için para politikasının görünümüne ilişkin ilave işaretler verebilir.

*Milyarder yatırımcı Ray Dalio, bizim bildiğimiz anlamda merkez bankacılığının ortadan kalkmakta olduğunu ve yerine modern para politikası teorisi gibi bir şeyin gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

*Merkez bankalarının ilk çeyrekteki altın alımları, ülkelerin varlıklarını dolardan çıkarak çeşitlendirme çabaları ile birlikte, Rusya ve Çin'in öncülüğünde altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Dünya Altın Konseyi Hindistan idari direktörü P.R. Somasundaram, dünyanın ikinci en büyük altın alıcısı konumundaki Hindistan'da altın talebi muhtemelen bu çeyrekte, geleneksel düğün mevsimi olması ve bu dönemde altın alımlarının artması, Akshaya Tritiya festivali ve tarım ürün fiyatlarının artması ile birlikte güçleneceğini kaydetti.

*ABD'de imalat sektörü göstergesi Nisan ayında 2016 sonundan bu yana en düşük seviyesine indi ve bu durum, şirketlerin dış ticaret konusundaki belirsizlikten olumsuz etkilenmeleri ile birlikte, imalat sektöründeki sorunların bu çeyreğe de yayıldığını işaret ediyor.