Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Washington'daki iki günlük politika toplantısının ardından politika faizinde değişikliğe gitmedi. Karar 10 - 0 oyla alındı.

Buna göre federal fonlama oranı yüzde 2.25 - yüzde 2.50 aralığında kaldı. Büyük ölçüde beklenti faiz değişikliği olmaması yönündeydi.

IOER yüzde 2.4'ten yüzde 2.35'e indirildi

Fed, rezerv fazlasına ödenen faiz olan IOER'i 2 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 2.40'tan yüzde 2.35'e düşürdü. Karar metninde, "IOER hamlesi fonlama oranını hedeflenen aralıkta tutmak için." ifadesi yer aldı. Kararın oy birliğiyle alındığı belirtildi. İskonto faiz oranı yüzde 3 seviyesinde bırakıldı.

Banka fonlama faizine ilişkin gelecekteki kararları konusunda "sabırlı duruş" vurgusunu yineledi.

Son toplantıdan bu yana gelen verilere göre ekonomik faaliyetin güçlü bir oranda arttığının altı çizilen metinde, çekirdek ve manşet enflasyonun düştüğü ve yüzde 2'nin altında seyrettiği ifade edildi.

Tüketici harcamalarındaki artış ve işletme yatırmlarının ilk çeyrekte yavaşladığı ifade edilirken, istihdam artışının güçlü ve işsizliğin düşük kaldığı vurgulandı.

Bankanın Mayıs toplantısında politika yapıcıların faiz projeksiyonlarına ilişkin güncelleme bulunmuyor.

Trump Fed'e faiz indirimi çağrısında bulunmuştu

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü Twitter üzerinden paylaştığı bir iletide, "Eğer faizleri bir miktar indirirsek, örneğin bir puan, ve biraz parasal genişlemeye gidersek ekonomi hızla yükselir." diyerek Fed'e faiz indirimi çağrısında bulunmuştu.

Fed, Mart toplantısında politika faizini beklendiği gibi yüzde 2.25 - 2.50 aralığında sabit tutmuştu. Fed bu yıl içerisinde faiz arttırmayacağını ve bilanço küçültmeyi Eylül ayında bitireceğini açıklamıştı.