Advertisement

ABD hisse senetleri Fed'in faiz artırımları konusunda sabırlı duruşuna neden olan düşük enflasyonun devam etmeyebileceğini işaret etmenin ardından düştü ve dolar kayıplarını sildi.

S&P 500 Endeksi emtia şirketlerinin öncülüğünde rekor seviyelerinden düştü. Banka hisseleri yükseldi, teknoloji şirketleri Apple Inc.'in güçlü satış tahmininin ardından iyi performans gösterdi. Kısa vadeli ABD hazine tahvilleri kazançlarını sildi. Dolar dört günlük düşüşüne son verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, yetkililerin faiz değişikliğine gitmemesinin ardından politika duruşunun şu an için uygun olduğunu söyledi ve bankanın gelecek faiz artırımları konusunda "sabırlı duruş" taahhüdünü yineledi.

Oakbrook Investments CIO'su Peter Jankovskis, " Geçen ay civarı Fed'in bir sonraki hamlesinin faiz indirimi olacağı yönünde bir miktar tartışma olmuştu. Bu açıdan bakıldığında insanlar (Powell) hiçbir hamleyi işaret etmediği için hayal kırıklığına uğrayabilir. Piyasanın hayal kırıklığına uğradığı nokta bu olabilir." dedi.

ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığına ilişkin gelişmeler de yatırımcıların radarında bulunuyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, son toplantıların "verimli" geçtiğini söylemişti. Müzakereler gelecek hafta Washington'da devam edecek.

Yatırımcıların bu hafta odaklanacağı önemli konulardan bazıları şu şekilde:

-HSBC, Macquarie ve Royal Dutch Shell bilanço açıklayacak.

-İngiltere Merkez Bankası (BOE) Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

-ABD'de Cuma günü istihdam raporu açıklanacak. Tarım dışı istihdam artışının Nisan'da 187 bine yükselmesi bekleniyor. Ekonomistler işsizlik oranının yüzde 3.8 seviyesinde açıklanmasını bekliyor. Ortalama saatlik ücret artışı beklentisiyle yüzde 3.3'e yükselmesi yönünde.