Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüs aşısına ilişkin küçük çaplı bir testten elde edilen verilere ilişkin iyimserliğin zayıflaması ve bunun da risk varlıklarını baskılarken, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının ardından kazancını korudu.

Sağlık alanında yayın yapan Spat'ın bir raporu, Moderna Inc.'nin aşı çalışmasının ilk haline ilişkin bilgiler verdi ve Cambridge, Massachusetts merkezli Moderna ile işbirliği yapan ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüleri'ninden basın açıklaması yapılmadığının altını çizdi. Bu yayın ayrıca, bir sonuca varmadan önce daha fazla veri görmek için beklemek gerektiğini kaydeden uzmanların açıklamalarına da yer verdi.

Öte yandan, Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'nde ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile ifade veren Fed Başkanı Jerome Powell, daha fazla mali desteğin gerekebileceği yolundaki duruşunu tekrarladı ve Fed'in pandemi boyunca ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçları kullanacağını taahhüt etti.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra yüzde 0.2 değer kazanarak Singapur saati ile 12:47'de ons başına 1,748.14 dolara ulaştı. Fiyatlar Pazartesi günü 1,765.43 dolar ile Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesini gördü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.9 yükselirken, platin yüzde 0.1 ve paladyum yüzde 1 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Singapur'da Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, "Altın fiyatları, Moderna'nın koronavirüs aşısı geliştirme yolunda olduğuna ilişkin açıklamasına yönelik soru işaretlerin artmasından destek buldu," dedi ve "İşletmelerin yeniden açılarak ekonomiye entegre olmasında aksama olabileceğine ilişkin bu gibi haberler altın için destekleyici. Fed yorumları da, değer koruyucu niteliğinden dolayı altın için destekleyici" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ABD hisselerinde dün görülen düşüşün ardından karışık seyretti.

*Van Eck'in portföy yöneticisi ve altın stratejisti Joe Foster, altının önümüzdeki 12 aylık dönemde ons başına 2,000 doları görebileceği ve enflasyonist döngü veya öngörülemeyen en kötü durum senaryosu olması durumunda, önümüzdeki birkaç yıllık dönemde daha da tırmanabileceği tahmininde bulundu.

*ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) çekilebilecekleri tehdidinde bulundu. Böyle bir adım pandemiye yönelik küresel mücadelede aksaklık yaratabilir ve Çinli lider Xi Jinping'in bu uluslararası kuruluştaki gücünü artırır.

*Rusya'nın altın stokunun değeri, ülkenin altın alımını durdurmasına rağmen tüm zamanların en yüksek sevyesinde.