Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil faizlerinin enflasyon beklentileriyle son bir senedeki en yüksek seviyeye ulaşmasıyla, sert düşüş kaydetti. Gram altında da kritik seviye kırıldı.

Küresel piyasalarda altının gerilemesi ve Dolar/TL 'de sabah saatlerinde görülen yükselişin gevşemesinin etkisiyle gram altında 400 TL'nin altı test edildi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın salı günü "Bu yıl enflasyonda yükseliş bekliyorum" demesinden sonra ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizleri salı günü yüzde 8’e yakın yükselerek 1,32’e ulaştıktan sonra çarşamba günü 1,29 seviyesine geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise yüzde 1 yükseliş kaydetti.

Ons altın, haftaya 1.825 dolar civarında yatay bir seyirle başladıktan sonra salı günü yükselen ABD Hazine tahvili faizleriyle birlikte sert bir düşüş yaşayarak 1.780 doların altına geriledi. Ekonominin toparlamaya başlaması ons altın üzerinde baskı oluştururken güçlenen dolar da altın fiyatları için risk oluşturuyor.

Gümüş ise haftaya yükselişle başlayarak ons başına 28 dolara doğru ilerledikten sonra Salı günü düşüş eğilimine geçti. Dalgalı bir seyir izleyen gümüş, Çarşamba gününe yükselişle başladı.

Ons altın fiyatı

Altın fiyatları, güçlenen dolar ve artan tahvil faizleriyle beraber sert düşüş yaşayarak ons başına 1.780 doların altına geriledi.

Gram altın fiyatı

Gram altında, küresel altın fiyatları yüzde 2 düşüş kaydederken dolar/TL’nin de gevşemesiyle 400 TL’nin altı test edildi. Gram altın son olarak 20 Temmuz 2020 tarihinde 400 TL'nin altında işlem görmüştü. Küresel piyasalarda ons altının yükselişi ve buna aynı dönemde Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle 6 Kasım 2020 tarihinde 540 TL'nin üzerine çıkarak rekor seviyeyi görmüştü. Sonrasında kurdaki gevşeme, bunun yanında ons altının gerilemesiyle gram altında da düşüş ivmesi başlamıştı.

Gümüş fiyatı

Gümüş, güçlenen dolara ve artan tahvil faizlerine rağmen yüzde 0,2 yükselişle ons başına 27,34 dolar civarında işlem gördü.