Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD-Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşmasının imzalanmasının gecikme olasılığına çevirmeleri ve İngiltere Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararını beklemeleri ile birlikte kazancını korudu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping kısmi ticaret anlaşmasını Aralık ayına kadar imzalamayabilir ve büyük bir dikkatle izlenen ve beklenen toplantı için ABD'deki iki lokasyon elendi.

İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı TSİ 15:00'te açıklanacak. Banka'nın gösterge faizde değişikliğe gitmesi beklenmezken, Brexit'e ilişkin belirsizliğin ekonomiyi olumsuz etkilemesi ile birlikte büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürmesi öngörülüyor.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.1 değer kazanarak Singapur saati ile 12:28'de ons başına 1,491.39 dolara çıktı. Metal Salı günü 15 Ekim'den bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 17.6333 dolarda kaldı ve üç haftadır süren haftalık kazanç serisini sonlandırmaya yöneldi.

Platin fazla değişmeyerek ons başına 929.31 dolarda kalırken, palladyum yatay seyretti.

Capital Economics Ltd., hazırladığı raporda, "altında 2020 yılında daha fazla yukarı hareket görmüyoruz," dedi ve "10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri biraz artacak ve altın tutmanın fırsat maliyetini artıracak ve bu yıl zaten zayıf olan Çin ve Hindistan'daki fiziki talep muhtemelen gevşek kalmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD-Çin ticaret anlaşmasına ilişkin artan umutlar, temel ekonomik göstergelerin istikrar işaretleri göstermeleri ile birlikte, bu ay piyasalardaki güveni artırdı. Ancak anlaşmada gecikme ihtimali yatırımcıların risk iştahını azaltıyor.

*ABD'de verimlilik beklenmedik bir şekilde düştü ve yaklaşık dört yıldır ilk kez geriledi. Emek maliyetleri ise hızlandı.

*Çin Devler Başkanı Xi Jinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız liderin üç gün süren Çin ziyareti boyunca yaptıkları değerlendirmelerle birlikte, çok taraflılık, serbest ticarete ve açık küresel ekonomiye destek yönündeki duruşlarını vurguladı.

*Altın devi Barrick Gold Corp., temettüsünü yüzde 25 artırarak piyasaları şaşırttı.

*Burkina Faso'da Kanadalı altın üreticisi Semafo Inc.'nin çalışanlarını taşıyan bir konvoya düzenlenen saldırıda en az 37 kişi hayatını kaybetti ve 60 kişi yaralandı.