Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD-Çin ticaret cephesinden gelecek yeni gelişmeleri beklemeleri ve dikkatlerini son dönemde risk varlıklarına yönelik artan eğilime çevirmeleri ile birlikte üç ayın en düşük seviyesi yakınlarında tutundu.

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü New York Ekonomi Kulübü'nde konuşma yapacak. Analistler, özellikle Beyaz Saray'dan gelen karışık mesajlar ve ertelenen toplantıların müzakerelerde tıkanma olduğu yolundaki endişeleri artırdığı bir dönemde, ABD Başkanı'nın özellikle Pekin ile yürütülen görüşmelere ilişkin yorumlarını yakından izleyecek .

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:19'da ons vaşına 1,456.70 dolarda kaldı. Fiyatlar Pazartesi günü ons başına 1,448.29 dolar ile 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "1,480 dolardaki desteğin kırılması önemli ve aşağı trend muhtemelen ticarete ilişkin yeni haberler gelene kadar etkisini sürdürecek," dedi ve "Küresel anlamda iyileşen risk iştahı altın üzerinde baskı oluşturmayı sürdürecek ve aşağı ivme dolarda dün görülen zayıflamaya karşın devam ediyor. Ticaret görüşmelerinin kesilmesi ya da bir tahvil rallisi altının yukarı dönmesine neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 16.88 dolara çıkarken, palladyum iki gün süren yüzde 6.3'lük düşüşün ardından fazla değişmeyerek ons başına 1,689.28 dolarda kaldı ve platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 879.60 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın geçen hafta, hisse senetlerindeki ralli ve yatırımcıların ABD ve Çin'in yakında kısmi ticaret anlaşmasını imzalayacaklarına ilişkin iyimserliğin artması sonrası güvenli liman niteliğindeki varlıklardan uzaklaşması ile birlikte yüzde 3.7 düştü. Asya hisse senetleri Salı günü karışık seyretti.

*Morgan Stanley, ticaret görüşmelerinde iyileşmenin süreceği varsayımına dayanarak, altının gelecek yılın ilk yarısında ons başına 1,515 dolar seviyelerinde kalacağı tahmininde bulundu.

*Fiziki altın tarafından desteklenen dünyanın en büyük exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Shares'teki altın varlıkları Cuma günü 620.7 milyon dolar azaldı.

*ABD Başkanı Donald Trump'ın azline ilişkin soruşturmanın kamuoyuna açık oturumları bu hafta başlayacak ve bu gelişme, Demokratların Trump'ı soruşturma çabalarının partiye zarar verip vermediğini görmek açısından, Beyaz Saray için yarışın yeni bir safhaya girmesine neden olacak.