Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, anlaşmaya varılabileceğine ilişkin bazı şüphelerin beklentileri olumsuz etkilemesine karşın, ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki ilerleme işaretlerine çevirmeleri ile birlikte kaybını korudu.

ABD ve Çin Cuma günü kısmi anlaşmanın ana hatları konusunda anlaşmaya vardı ve ABD Başkanı Donald Trump, kendisi ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping'in gelecek ay anlaşmayı imzalayabileceğini söyledi. Çin'in "safha bir" ticaret anlaşmasına yönelik resmi tepkisi temkinli ancak memnuniyet duyduğu şeklindeydi.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:34'te ons başına 1,486.50 dolara indi ve geçen hafta yüzde 1 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Dünyanın en büyük iki ekonoımisi arasıonda karşılıklı anlaşmanın ilk safhasına ilişkin mutabakat, ticaret geriliminin azaldığı bir ortamda küresel resesyon endişelerini azalttı," dedi ve "Yumuşayan jeopolitik anlaşmazılıklar ve artan küresel ticaret iyimserliği güvenli liman niteliğindeki varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çinli alışverişçiler ve yatırımcılar altın için bu yıl iştahlarını kaybetti ve yavaşlayan büyüme ve yüksek fiyatların tüketicilerin harcamalarını azaltmalarına yol açması ile birlikte, 2020'de de önemli bir iyileşme beklenmiyor.

*Çin'in ihracat ve ithalatı Eylül ayında beklenenden daha fazla azaldı ve bu durum, ABD gümrük tarifelerinin ve yavaşlamakta olan dünya ticaretinin talebi düşürdüğünü işaret ediyor.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü itibariyle yükselişini 20'nci güne taşıdı ve bu 2009'dan bu yana en uzun yükseliş serisini işaret ediyor.

*Londra Altın Piyasası Birliği Başkanı Ruth Crowell, kiloluk altın külçe işlemlerini artırmak için Şanghay Altın Borsası ile işbirliğine gidileceğini ve yakında ortak bir standart başlatacaklarını açıkladı.