Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD-Çin ticaret anlaşmasına ilişkin son yorumlarına ve risk iştahındaki genel artışın sürüp sürmeyeceğine çevirmeleri ile birlikte üç ayın en düşük seviyesinde yükseldi.

Trump, Salı günü New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ticaret anlaşmasının ilk safhasının imzalanmaması durumunda, ABD'nin Çin mallarına yönelik tarifeleri artıracağını söyledi, ancak anlaşmanın "önemli" ilk safhasının yakında gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

Traderlar son dönemlerde dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında anlaşma ihtimali konusunda daha iyimserdiler. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Salı günü tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınlarında kapandı, ancak Asya hisse senetleri Çarşamba günü düştü.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 12:24'te ons başına 1,460.37 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 1,445.70 dolar ile 5 Ağustos'tan bu yana güniçi en düşük seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra yatay seyretti.

National Australia Bank, hazırladığı raporda, "ABD ile Çin arasında anlaşmanın birinci safhasına ilişkin artan iyimserlik altın fiyatlarının kritik 1,500 dolar seviyesinin altında seyretmesine yol açıyor," dedi ve "Dahası, tahvil faizlerinde ve hisse senetlerindeki yükseliş ve bunlarla birlikte merkez bankası para politikasının geleceğine ilişkin piyasa beklentilerindeki değişim de altın üzerinde baskı oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 yükselerek ons başına 16.8811 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,706.50 dolara ve platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 872.85 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü Washington'da Kongre Müşterek Ekonomi Komitesi'nde konuşacak. Yatırımcılar Fed Başkanı'nın merkez bankasının para politikasına ilişkin yapacağı yorumlara odaklanacak.

*Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, getiri eğrisinin merkez bankasının politikasının şimdilerde genişlemeci olduğunu gösterdiğini kaydetti.

*Güney Afrika'nın platin madenciliği sektöründe en büyük işçi sendikası, ülkenin en büyük üreticileri ile ücret konusunda yeni bir anlaşmaya varıklarını açıkladı ve bunun sonucu üretimde aksaklık olabileceğine ilişkin endişeler azaldı.