Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüs vakalarındaki artışın küresel ekonomideki toparlanma için risk oluşturması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi canlandırması ile birlikte, aşılması oldukça zor olduğu düşünülen ve muhtemelen rekor fiyatların yolunu açacak olan ons başına 1,800 dolar seviyesini zorluyor.

Vadeli altın kontratları, ABD'de yeni Kovid-19 vakalarında ve pandemiye ilişkin diğer göstergelerde görülen güçlü artışla birlikte ralli yaparak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı yıl olan 2011'ın sonlarında gördüğü seviyenin sadece yüzde 1 uzağına geldi. Virüs salgınındaki hızlanma kent ve eyalet yetkililerini yeniden açılma planlarını yavaşlatma ya da tersine çevirmeyi düşünmeye yöneltti. ABD'nin salgın hastalıklar konusundaki en üst düzey yetkilisi Anthony Fauci, Salı günü yaptığı açıklamada, vaka sayılarında "rahatsız edici artış" gördüğü uyarısında bulundu.

Altın bu yıl, koronavirüsten hasar gören ekonomilerini desteklemek için Fed ve diğer merkez bankalarının faiz indirimine gitmeleri ve tüm dünyada hükümetlerin teşvik programları yoluyla piyasaya trilyonlarca dolar vermelerinin etkisi ile sıçrama yaptı. Para birimlerinin değer kaybetmesi ve enflasyonda olası sıçrama endişeleri ile birlikte, yatırımcılar altına değer koruma aracı olarak da yöneliyor. ABD'de reel faizlerin negatif bölgede olması ile birlikte, Goldman Sachs Group Inc.gibi bankalar şimdi aktının 12 ay içinde 2,000 dolar seviyelerine çıkarak rekor kıracağı tahmininde bulunuyor.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, "Kovid-19 vakalarındaki artış, altın vadelilerinde son dönemde görülen yükselişin temel nedeni," dedi ve "ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizinde süregelen bir düşüş altın vadelilerine destek sağlayacak. Zira, faizler düştüğünde, altın faiz taşıyan yatırım araçlarına göre daha cazip hale geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontraları, Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,791.80 dolara çıkarak 2012'den beri en yüksek seviyesine çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:23'te 1,785.70 dolara geldi. Vadeliler Eylül 2011'de 1,923.70 dolara kadar çıkmıştı.

Yatırımcılar geleneksel güvenli liman olan altına yönelmeye devam ediyor. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu yıl yaklaşık 600 ton artarak rekor seviyeye yükseldi.

Madencilik şirketleri de altındaki bu ralliden faydalanıyor. Dünyanın en büyük altın şirketi Newmont Corp.'un hisse senetleri bu yıl yüzde 36 artarken, Avustralyalı üretici Evolution Mining Ltd. yüzde 43 prim yaptı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerken, platin yüzde 0.3 ve paladyum yüzde 0.4 değer kaybetti.