Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların perşembe günü gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası toplantısına odaklanmasıyla düştü. Gram altın da küresel altın fiyatları ve Dolar/TL ’deki gerilemeyle beraber 550 TL’nin altına indi.

Avrupa’daki yatırımcılar enflasyonun yükselmesi, tedarik sıkıntılarının devam etmesi ve artan enerji fiyatlarından sonra AMB’nin faizleri düşük tutmaya devam edeceğine şüpheyle yaklaşmaya başladı.

Ancak AMB yönetim konseyinin perşembe günkü toplantıda politikasını değiştirmesi beklenmiyor. Bunun yerine, dikkatler temel olarak Lagarde’ın toplantı sonrası enflasyon görünümüne ve bunun faiz artırımına gidildiğinde ne anlama geldiğine ilişkin söyleyeceklerinde toplanacak.

Oanda Corp Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya ise kısa vadede altının azalan risk iştahıyla gerileyebileceğini belirterek, “AMB sonrası güçlü bir dolar ile karşılaşabiliriz ve bu da altın fiyatlarını büyük ihtimalle aşağı çeker” dedi.

Ons altın fiyatı

Haftaya 1.793 dolar civarında başlayan ons altın, yatırımcıların enflasyona dair endişelerinin artmasıyla salı günü 1.810 dolara kadar tırmanarak son bir ayda ilk defa günü 1.800 dolar üzerinde kapatmıştı. Yatırımcıların AMB’nin enflasyona karşı herhangi bir adım atacağıyla ilgili mesaj verip vermeyeceğine odaklanmasıyla ons altın 1.789 dolara kadar geriledi.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’nin piyasadaki ilk işlemlerde 9,80’nin üzerini görmesiyle haftaya 567 TL civarında başlamıştı. Sonrasında dolar kurundaki hızlı gerilemeyle 557 TL’ye kadar inen gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüşle de beraber 549 TL’ye indi.