Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Altın fiyatları Çarşamba günü, ons başına 1,900 dolar seviyesinin altına düştükten sonra sıçrama yaptı ve metali Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıran sert dalgalanmalar serisini sürdürdü.

Altın bu yılın başlangıcından beri yüzde 30'dan fazla yükseldikten sonra, ralli ABD tahvil faizlerindeki yükselişin etkisi ile aniden durdu. Metal 2020 yılında en iyi performans gösteren emtiadan biri oldu. Geleneksel güvenli liman altın, koronavirüs pandemisinin küresel ekonomiyi durma noktasına getirmesi ve bunun sonucu merkez bankaları ve hükümetlerin yoğun teşvik tedbirlerine yönelmesinden faydalandı. Altının güvenli liman cazibesi, ABD Hazine tahvillerinde reel faizin negatif bölgeye düşmesinden destek buldu.

Aralarında, satış dalgasının biraz abartılı olduğunu kaydeden Saxo Bank A/S'nin de bulunduğu bazı bankalara göre, bu keskin düzeltme hareketi altının yukarı yönlü hareketinin sonunun geldiğini işaret etmiyot.

Spot altın Pazartesi günü yüzde 5.7 ile son yedi yılın en büyük günlük kaybını gerçekleştirdikten sonra, yüzde 2.6 düşerek ons başına 1,863.15 dolar seviyesine kadar indi. Daha sonra sıçrama yapan metal yüzde 2 kadar yükseldikten sonra Londra saati ile 12:16'da ons başına 1,941.33 dolar seviyelerine geldi. Gümüş yüzde 4.6 değer kazandı.

ABD'nin gösterge Hazine tahvil faizi bu ay şimdiye dek, iyileşen risk iştahı ve yoğun tahvil ihracının yaklaşması ile birlikte 10 baz puandan fazla yükseldi. Faizlerdeki son sıçrama, Standard Chartered Plc.'ye göre, Rusya'nın aşı bulduğunu açıkladığı bir ortamda, koronavirüsün kontrol altına alınacağına ilişkin yatırımcı umudunu yansıtıyor.

MineLife Pty. kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın 2,000 dolar seviyesini aştığında, birçok yatırımcının aklında bunun kârları realize etmek için bir fırsat olabileceği vardı" dedi.

Altının halen yüksek profilli çok sayıda destekçisi var. Son haftalarda altında güçlü yükselişlerin olacağı yolunda tahminlerde bulunan kurumlardan biri olan Bank of America Corp., fiyatların 3,000 dolar seviyesine ulaşabileceği öngörüsünde bulundu.

Singapur'da aracı kurum Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, hazırladığı notta, "Koronavirüs kısıtlamalarından V şeklinde toparlanma beklentileri oldukça abartılı," dedi ve "Altının uzun vadeli temel yönlendiricileri, olumlu kalmaya devam ediyor. Ancak kısa vadede, altın fiyatları haber başlıklarına tepki veriyor görünüyor ve teknik tablo bir süre daha konsolidasyonu işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

(14:15'te güncellendi)