Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, zayıflayan doların metali desteklemesiyle yükselirken üst düzey bir Fed yetkilisinden daha fazla faiz artışı yapılacağı mesajı geldi.

ABD Merkez Bankası’nın bu yılki agresif parasal sıkılaştırması dolar ve tahvil getirilerinin yükselmesine neden olurken altın Mart zirvesinden yüzde 15 gerilemişti. Değerli metal dolar üzerinden fiyatlandırıldığı ve faiz getirisi olmaması nedeniyle dolar ve kurlarla negatif bir korelasyona sahip olma eğilimi taşıyor.

Altın, Pazartesi günü Çin’de Kovid durumuna ilişkin durumun kötüleşeceğine dair endişeler sonrası doların yükselmesiyle değer kaybetmişti. Ülkede yaşanan şiddetli protestolar, yetkililerin Pazartesi günü başkent ve diğer büyük şehirlerde yoğun bir polis varlığı konuşlandırmasıyla dağılmıştı.

Yatırımcılar, Fed’in yakında parasal sıkılaştırma patikasını gevşeteceğine dair işaretleri takip etmek için tarım dışı istihdam ve işsizlik de dahil olmak üzere bu hafta gelecek ekonomik verileri izleyecek. Pazartesi günü, New York Fed Başkanı John Williams faiz oranlarının daha fazla artırılması ve gelecek yıla kadar yüksek kalması gerektiğini ancak 2024’te düşürülebileceğini söyledi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam geçtiği bir notta, “Altın şu anda yılın ilk yarısında önemli bir destek seviyesi olan 1.780 dolar direnci ile Eylül ve Ekim’de büyük bir direnç seviyesi olan 1.730 dolar desteği arasındaki potansiyel yeni aralığın ortasında duruyor” değerlendirmesinde bulundu.