Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

ABD’li e-ticaret devi Amazon, 1.7 milyar dolara, robotik elektrikli süpürge üreticisi iRobot'u satın alım kararından vazgeçti.

Hatırlanacağı üzere Avrupa Birliği Komisyonu, iRobot'u satın alma teklifinin robot elektrikli süpürgeler pazarındaki rekabeti kısıtlayabileceği yönündeki ön görüşünü Amazon'a bildirmişti. AB’de otoriteler bu alımın rekabeti olumsuz etkileyeceğini düşünüyor ve bu yüzden birleşmeye kesinlikle sıcak bakılmıyordu.

Amazon anlaşmanın feshi nedeniyle iRobot’a 94 milyon dolar ödemeyi de kabul etti. Takibinde iki firma tarafından süreç, resmi olarak sona erdirildi.

Amazon'un Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Hukuk Müşaviri David Zapolsky, "Amazon'un iRobot'u satın alma işleminin devam edememesinden dolayı hayal kırıklığına uğradık. Evdeki tüketici robotlarının geleceğine inanıyoruz ve tüketicileri memnun eden ve hayatlarını iyileştirecek şekilde sorunları çözen iRobot ürünlerinin her zaman hayranı olduk. Amazon ve iRobot, ekiplerimizin birlikte neler oluşturabileceğini görmekten heyecan duyuyordu ve bu iş birliğini gerçeğe dönüştürmek için yorulmadan çalışan herkese derin minnettarız" açıklamasını yaptı.

iRobot'un işgücünün yaklaşık yüzde 31'ini işten çıkarması bekleniyor

iRobot, iptal edilen satın almanın aynı zamanda bir operasyonel yeniden yapılandırma planı gerektireceğini söylüyor. iRobot’un, Mart ayı sonuna kadar, şirket işgücünün yaklaşık yüzde 31'ini işten çıkarması bekleniyor.

iRobot'un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Colin Angle, hem başkanlık hem de CEO görevinden istifa etti ve iRobot'un baş hukuk sorumlusu Glen Weinstein, geçici CEO olarak atandı. Angle "iRobot güçlü bir şirket ve misyonu, insanlara daha fazlasını yapma gücü vererek dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Kıdemli danışman olarak hizmet etmeyi ve mevcut dönemim boyunca yönetim kurulunda kalmayı sabırsızlıkla bekliyorum” açıklamasını yaptı.

iRobot, üretici ortaklarıyla daha cazip koşullarla yenilenen anlaşmalar yoluyla 80 ila 100 milyon dolar arasında tasarruf sağlamayı hedefliyor.