Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

E-ticaret sektörünün öncü şirketlerinden Amazon, 1 milyar euroluk dev yatırım yapacağını açıkladı. ABD’li teknoloji devi, Avrupa'daki dağıtım filosunu elektriklendirmek için beş yıl içinde 1 milyar euro harcayacağını duyurdu.

Yatırım, Avrupa'daki araç filosuna ek, 10 bin elektrikli minibüs ve 1,500 elektrikli ağır vasıta alımında kullanılacak. Şirket, 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedeflediğini söyledi.

Amazon CEO'su Andy Jassy yaptığı açıklamada, "Ulaşım ağımızı karbondan arındırmak ve net sıfır karbon hedefimize ulaşmak için önemli ve sürdürülebilir bir yatırım gerekecek" dedi.

Jassy, ​​Amazon'un yatırımının Avrupa'da daha fazla elektrikli araç üreticisinin şarj cihaz istasyonu kurulumunu teşvik edeceğini ve otomobil endüstrisine daha fazla elektrikli dağıtım aracı üretimi için teşvik sağlayacağını söyledi. Jassy sektörel anlamda “Ulaşım ağımız karbondan arındırılması en zor iş alanlarından biri” açıklamasını da yaptı. En son sürdürülebilirlik raporuna göre, karbondioksit emisyonları 2021'de 2020'ye oranla yüzde 18 arttı.

Amazon, Avrupa'da 3 bin elektrikli dağıtım aracı kullandığını açıklamıştı

Amazon, mevcutta Avrupa'da, 2021'de 100 milyon paket teslimatı için 3 bin elektrikli dağıtım aracı kullandığını açıklamıştı. Amazon, Avrupa'daki teslimatlarının yüzde kaçının elektrikli araçlarla yapıldığını açıklamadı.

ABD'de Amazon, elektrikli araç üreticisi Rivian tarafından yapılan yeni bir elektrikli kamyoneti kullanmaya başladı. Perakendeci, 2024 yılına kadar tamamen devreye alınması beklenen elektrikli 100 bin kamyoneti satın almak için Rivian ile bir anlaşma yaptı. Amazon'un ayrıca Ram ProMaster ticari minibüsüne dayalı olarak Stellantis'ten elektrikli dağıtım araçları satın almak için farklı bir anlaşması daha mevcut.

Amazon, Avrupa'da kısa mesafeli teslimatları yapmak için elektrikli bisiklet kullanımını da test ediyor, ancak bu testleri ABD'ye getirip getirmeyeceği açıklanmadı. Şirket, Londra, Münih ve Paris dahil olmak üzere Avrupa genelinde 20'den fazla şehirde "mikro mobilite merkezleri" kurdu ve 2025'in sonuna kadar bu rakamı ikiye katlamayı bekliyor.