Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, Bundesbank tarafından sanal ortamda gerçekleştirilen bir panelde Avrupa'nın merkez bankası dijital parası konusu da dahil olmak üzere ödemeler konusunda "acil ve stratejik seçeneklerle" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Villeroy, AMB'nin Yönetim Konseyi'nin, uzmanlardan oluşan panelin analizini tamamlamasının ardından gelecek haftalarda böyle bir projenin olası faydaları ve zorluklarını tartışacağını belirtti.

Aynı organizasyonda konuşan AMB Başkanı Christine Lagarde da ödemeler konusundaki küresel değişimler konusuna hız verilmesi ihtiyacını dile getirdi. Yeni teknoloji finansal transferlerin etkinliğini artırarak Avrupa'yı inovasyonda son noktaya getirebilir; ancak aynı zamanda yeni risklerle de karşı karşıya bırakabilir.

Lagarde, "Eurosystem şimdiye kadar 'dijital euro' tanıtma konusunda bir karar vermedi. Ancak dünyadaki diğer birçok merkez bankası gibi biz de faydalarını, riskleri ve operasyonel zorlukları keşfediyoruz. Eurosystem çalışma kolunun bulgularının gelecek haftalarda kamuya sunulması bekleniyor." dedi ve sonrasında kamuoyunun görüşünün alınacağını sözlerine ekledi.

AMB Başkanı, Avrupa'da yabancı ödeme hizmeti sağlayıcılarının hakim olmasının kaçınılmaz bir endişe olmadığını, ancak küresel gelişmelerin ve korumacı politikalardaki artışın yeni riskler doğurduğunu ifade etti.

Lagarde, "Bizim vatandaşlarımızın seçeneğe sahip olma ve diğerlerinin tek taraflı adımlarından dolayı ödemeler ekosisteminden dışlanmamasını sağlama sorumluluğumuz var." dedi.

Aynı organizasyonda Cuma günü konuşan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, dijital para konusundaki müzakerelerin merkez bankalarının nakit kullanımını terk etmeyi planladığı anlamına gelmediğini söyledi.