Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupalı regülatörler, bankaların temettü ödemeleriyle ilgili fiili yasağı gelecek yılın başında kaldırabilirler.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların aktardığı bilgiye göre bankaların temettü ödemelerinden taviz vermelerini ilişkin gelen ilk talepleri destekleyen, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) denetim kurulundaki bazı üyeler, söz konusu yasağın uzatılmasının yarardan çok zarar getireceğini öngörüyor.

Avurpalı bankaların hisse senetleri kayıplarını azalttı. 22 bankanın dahil olduğu Euro Stoxx Bankacılık Endeksi, erken işlemlerdeki yüzde 1.6'lık düşüşünün bir kısmını geri alarak Frankfurt saatiyle 11:33'te yüzde 0.9 ekside seyretti. AMB'nin denetimindeki birçok bankayı içeren endeks bu yıl yüzde 38 düştü.

AMB, pandeminin ekonomiye darbe vurmasının ardından bankaların sermayelerini korumaları ve kredi vermeyi sürdürmeleri için temettü ödemesi yapmamalarını istemişti. Bu adımla birlikte banka hisseleri bu yıl iyice olumsuz etkilendi. Ancak merkez bankası bu durumun, bankaların krizi atlatabilmeleri için düzenlemelerde sağlanmış, eşi benzeri görülmemiş ölçüdeki rahatlık karşılığında olduğunu işaret etti.

Kaynaklara göre temettü tartışmasının gidişatında büyük bir ihtimalle ekonomik göstergeler, kredi hacim verileri ve bankaların kredi kayıpları için ayırdığı karşılıklara ilişkin değerlendirme rol oynayacak.