Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri hızlı bir toparlanma fikrinden vazgeçti ve yeni verilerin mevcut çabaların yeterli olmadığını göstermesi durumunda gelecek ay yeniden teşvikleri artırmaya hazırlar.

Politika yapıcılar 30 Nisan toplantısında, tutanaklara göre "V şeklinde bir toparlanmanın şu aşama itibarıyla artık geçerli olmadığı", ancak acil varlık alımlarının kendi kendini artıran aşağı yönlü bir sarmal ihtimalini önlediği konusunda anlaştı.

Tutanaklarda "Haziran toplantısında, Eurosystem görevlilerinin yeni makro ekonomik projeksiyonları da dahil olmak üzere daha fazla bilgi mevcut olacak. Yönetim Kurulu teşvikin ölçeğinin ihtiyaç duyulandan az olduğunu görmesi halinde Pandemi Acil Alım Programı'nı ayarlamak için hazır olmalı." ifadeleri yer aldı.

AMB politika yapıcıları toplantıda bankalara yönelik uzun vadeli kredilerinin şartlarını gevşetmeye karar verip yeni likidite aracını tanıttılar. Ancak parasal genişletmeyi artırmadılar. Çoğu ekonomist 750 milyar euroluk (815 milyar dolar) acil durum tahvil alım programının artırılmasını bekliyor. Bankanın bir sonraki toplantısı 4 Haziran'da gerçekleşecek.

AMB bu yıl pandemi programı ve öncekiyle birlikte toplam bir trilyon eurodan daha fazla, rekor seviyede borç verme taahhüdünde bulundu.