Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) icra kurulu üyesi Sabine Lautenschlaeger, görev süresinin bitmesine iki yıldan fazla bir süre kala beklenmedik bir şekilde istifa etti ve bu şok hareket, AMB Başkanı Mario Draghi'nin son teşvik adımına yönelik daha önce görülmeyen bir muhalefet ortamında gerçekleşti.

AMB istifanın nedeni konusunda bir açıklama yapmadı, ancak Lautenschlaeger Yönetim Konseyi'nin Euro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyonu desteklemek için bu ay aldığı faiz indirimi ile birlikte varlık alımlarına yeniden başlama kararına en güçlü mühalefeti gösteren üyelerden biriydi. Lautenschlaeger, Draghi'nin görevi Christine Lagarde'a devretmeden önceki son günü olan 31 Ekim'de 6 üyeli kuruldan ayrılacak.

Lautenschlaeger, AMB'nin 20 yıllık tarihinde görev süresi dolmadan çekilen son Alman politika yapıcısı oldu ve bu durum, tasarruf eğilimli Almanya'nın gevşek para politikalarına yönelik olumsuz algısının diğer bir yansıması oldu. Daha önce, dönemim baş ekonomisti Juergen Stark Aralık 2011'de teşvik tedbirlerine yönelik muhalefeti nedeniyle kurul üyeliğinden istifa etti ve aynı yıl Yönetim Konseyi üyesi Axel Weber'in istifası ve aynı zamanda Almanya Merkez Bankası başkanlığı görevini de bırakması Draghi'ye AMB başkanlığının yolunu açtı. Zira Weber, Jean-Claude Trichet'nin görev süresinin dolmasından sonra AMB başkanlığının en güçlü adayıydı.

Joerg Asmussen AMB kurulunda Ocak 2014'e kadar sadece 2 yıl görev yaptı ve Almanya'da hükümete katılmak için görevinden istifa etti. Weber'in ardından Bundesbank'ın başına geçen Ernst Welteke de erken görevden ayrıldı.