Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomiye yeni destek sağlamak için tüm parçaları devreye sokan Avrupa Merkez Bankası (AMB), konuya yakın kaynaklara göre bankalar için yeni bir fonlamayı gerekçelendirmeye hazırlanıyor. Banka yetkililerinin tasarımı üzerinde çalıştığı kredilerle ilgili önemli soru şu: Yönetim Kurulu tüm detayları Perşembe günü mü açıklayacak yoksa Nisan'a kadar bekleyecek mi?

Ekonomik zemindeki değişiklik dikkate alındığında politika yapıcıların faizlere ilişkin kullanacağı dil de önemli olacak.

AMB, Perşembe günü Mart ayı politika toplantısını gerçekleştirecek. Karara ilişkin açıklama Frankfurt'ta TSİ 13:45'te yapılacak. AMB Başkanı Draghi karardan 45 dakika sonra konuşacak.

Bankalar için yeni krediler

Draghi'nin kurmayları baş ekonomist Peter Praet ve piyasalardan sorumlu ismi Benoit Coeure, bankalar için uzun vadeli yeni kredilere ilişkin tartışmayı toplantı gündemine taşıyacak. Euro Bölgesi bankaları -aşağı yukarı yarısı İtalya ve İspanya'da olmak üzere- TLTRO denilen kredilerde halihazırda 700 milyar euronun (793 milyar dolar) üzerinde bir miktar tutuyor. Bu kredilerin yazdan itibaren yeni fonlarla değiştirilmemesi durumunda bankaların kredi erişiminin düşmesi ve yavaşlamanın kötüleşmesi riski bulunuyor.

Tüketici ve şirketlere yönelik kredilerin yavaşladığına ilişkin sinyaller politika yapıcıları yeni fonlama tarafına çekebilir. Draghi, Perşembe günü yeni TLTRO'ların hazırlık safhasında olduğunu işaret edebilir.

Sözlü yönlendirme

Merkez bankasının sözlü yönlendirmesinde gidilebilecek olası bir değişiklik, rekor düşük seviyedeki faizlerin süresinin uzatılması olabilir. Mevcut yönlendirmede politika yapıcılar borçlanma maliyetlerinin en azından yaza kadar değişmemesini bekliyor ancak sinyal veren ekonomik ivme 2019 yılında herhangi bir faiz artırımı görülmesi beklentilerini azalttı.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann bu yıl faiz artırımı beklemiyor ve yatırımcıların 2020 için artırım beklentilerinin makul olduğunu olduğunu söylüyor. OECD Euro Bölgesi için büyüme beklentilerini Çarşamba günü düşürdü ve AMB'ye sıkılaştırmayı erteleme çağrısında bulundu.

Bloomberg ekonomistleri Jamie Murray ve David Powell'a göre zayıf ekonomik görünümün etkisiyle Yönetim Kurulu'nun faiz konusunda sözlü yönlendirmesinde değişiklik kaçınılmaz. Ancak “politika yapıcıların piyasa fiyatlaması konusunda rahat olmasının etkisiyle” dil değişikliğini Haziran'da bekliyor.

Yeni tahminler

Konuya yakın kaynakların Bloomberg'e aktardığı bilgilere göre OECD gibi AMB de muhtemelen Perşembe günü büyüme ve enflasyon projeksiyonlarını düşürecek. İndirimlerin sertliği orta vadeli görünüm üzerinde daha etkili olması dolayısıyla revizyondaki çarpıcı detay olacak.

Yönetim Kurulu Ocak aında görünümle ilgili risklerin aşağı yönlü hareket ettiğini onaylayarak endişe duyduklarına ilişkin ilk sinyali vermişti. Buna karşın AMB baş ekonomisti Philip Lane teşviğin 2019 – 2021 tahminlerinde “sınırlı” olarak gördüğü aşağı yönlü revizyonları düzenlemek için yeterli olacağını ifade ediyor.