Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyonun hedefe indiğine emin olana dek faizlerin yüzde 4'te kalması gerektiğini, 2024'te bir noktada faiz indirimlerinin başlayabileceği mesajı verdi.

France Inter radyosuna konuşan Villeroy 'sabırlı' olmak gerektiğini vurgularken erken faiz indirimi olursa enflasyonun yeniden yükselme riskiyle karşı karşıya olacaklarını belirtti. Villeroy enflasyonda doğru yönde ilerlendiğini ifade etti. Fransa Merkez Bankası bu yıl enflasyonun yüzde 5,7 olmasını, 2024'te yüzde 2,5, 2025'te yüzde 1,8'e gerileyeceğini öngördü.

AMB geçen haftaki toplantıda faizleri değiştirmemiş, böylece 1,5 yılan uzun süre devam eden faiz artışlarının ardından 2 ay üst üste faizlerde değişikliğe gidilmemişti. Başkan Christine Lagarde faiz indirimlerinin bu toplantıda tartışılmadığını belirtmişti.

Litvanya MB Başkanı Gediminas Simkus ise bugün yaptığı açıklamada piyasadaki faiz indirim beklentilerinin 'fazla iyimser' olduğunu söyledi.

Simkus, Kasım enflasyonundaki sürpriz iyileşmeye rağmen orta vadede görünümün değişmediğini belirtti.

Simkus "Piyasalardaki faiz indirim beklentisinin çok iyimser olduğunu düşünüyorum. Enflasyonda daha fazla sürpriz görmeliyiz. Bu olmazsa erken ve hızlı faiz indirim beklentisi aşırı iyimser olur" ifadesini kullandı.