Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) karar alıcılarından Francois Villeroy de Galhau bankanın destekleyici para politikasını koruma konusunda şüpheye yer olmadığını söyledi.

Enflasyondaki yükselişi, arz cephesindeki zorluklar, yüksek petrol ve hammadde fiyatları kaynaklı olarak geçici gördüğünü söyleyen Villeroy “Açık bir şekilde söylemek istiyorum ki enflasyonun bugün ve 2023 arasında bir yerlerde yüzde 2 hedefimizin altına geri düşeceğine dair şüphe yok. Bu öngörü enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon için daha da geçerli” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü konuşan bir başka AMB yetkilisi Isabel Schnabel de pandemi koşullarının normalleşmesinde varlık alımlarının güçlü bir araç olarak kalmaya devam edeceğini vurgulamıştı.

Son toplantıda güvercin mesajlar gelmişti

AMB son toplantısında faizleri sabit tutarken, pandemi alım programını da 1,85 trilyon euroda sabit bırakmıştı. Bununla birlikte metinde konuyla ilgili olarak "Finansal şartlar ve enflasyon görünümü üzerinde yapılan ortak değerlendirmede, olumlu finansman şartlarının PEPP çerçevesinde net varlık alımlarının önceki iki çeyreğe göre ılımlı şekilde düşük hızla devam edebileceği sonucuna varıldı" ifadeleri kullanılmıştı.

Karar metninin ardından basın mensuplarının karşısına geçen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, pandemi alım programının hızıyla ilgili güvercin tonlu mesajlar vermişti.

Karar metninde AMB'nin pandemi alım hızını ılımlı şekilde yavaşlatacağı belirtilirken Lagarde bu yavaşlamanın tapering anlamına gelip gelmeyeceği hakkındaki soruya “Hanımefendi tapering yapmıyor. AMB PEPP’i yeniden ayarlıyor” yanıtını vermişti.

Lagarde, pandemi acil varlık alım program (PEPP) hızını üç aylığına düşürdüklerini belirtmişti.

Lagarde program ile ilgili kararın oybirliği ile alındığını bir sonraki aşamada ne olacağına ilişkin bir değerlendirme yapılmadığını belirtmişti.