Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası piyasanın beklentilerine paralel şekilde faizleri değiştirmedi.

Banka, gecelik mevduat oranını -%0,50 seviyesinde, politika faizini %0'da ve gecelik borç verme oranını yüzde 0,25'te tuttu.

AMB pandemi varlık alım programını (PEPP) 1,85 trilyon euroda tuttu. Pandemi alım programının ılımlı yavaş bir patikada sürdürüleceği vurgulandı. Metinde konuyla ilgili olarak "Finansal şartlar ve enflasyon görünümü üzerinde yapılan ortak değerlendirmede, olumlu finansman şartlarının PEPP çerçevesinde net varlık alımlarının önceki iki çeyreğe göre ılımlı şekilde düşük hızla devam edebileceği sonucuna varıldı" ifadeleri kullanıldı.

"Enflasyon geçiş sürecinde hedefi ılımlı bir şekilde aşabilir"

Daha önceki metinlerde olduğu gibi bu karar metninde de PEPP çerçevesinde tahvil alımların en azından Mart 2022 sonuna kadar devam edeceği vurgulandı. Metinde PEPP'in tamamının kullanılmayabileceği ancak aynı zamanda büyüklüğünün gerektiğinde artırılabileceği belirtildi.

AMB'nin karar metninde geçiş sürecinde enflasyon hedefinin ılımlı seviyede geçebileceği ifade edildi.

Banka, varlık alım programı (APP) kapsamındaki aylık 20 milyar euroluk alımların ilk faiz artışından hemen öncesine kadar süreceğini de belirtti.

Lagarde güvercin tonlu mesajlar verdi

Karar metninin ardından basın mensuplarının karşısına geçen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, pandemi alım programının hızıyla ilgili güvercin tonlu mesajlar verdi.

Karar metninde AMB'nin pandemi alım hızını ılımlı şekilde yavaşlatacağı belirtilirken Lagarde bu yavaşlamanın tapering anlamına gelip gelmeyeceği hakkındaki soruya “Hanımefendi tapering yapmıyor. AMB PEPP’i yeniden ayarlıyor” yanıtını verdi

Lagarde, pandemi acil varlık alım program (PEPP) hızını üç aylığına düşürdüklerini belirtti.

Lagarde program ile ilgili kararın oybirliği ile alındığını bir sonraki aşamada ne olacağına ilişkin bir değerlendirme yapılmadığını belirtti.

Toparlanmanın aşılamadaki başarıyla yükseldiğini belirten Lagarde, ekonominin kriz öncesi seviyesine yıl sonunda dönebileceğini belirtti ve “Toparlanma aşaması artan seviyede ilerledi. Toparlanmanın hızı salgına ve aşılamaya bağlı.” ifadelerini kullandı.

İşgücü piyasası hızlı şekilde iyileştiğini belirten Lagarde ücretlerde önemli bir artış izlemediklerini söyledi.

Pandemi bitene kadar AMB'nin görevinin bitmeyeceğini söyleyen Lagarde, hedefli ve koordineli mali desteğin de önemli olduğunu söyledi. Lagarde, "Bazı cephelerde gelişme görüyoruz. Elverişli finansal koşullar daha ılımlı varlık alımı ile sürdürülecek. Pandemi bitene kadar AMB'nin görevi bitmeyecek. Hâlâ yüzde 2'lik enflasyon hedefimiz var." diye konuştu.

AMB beklentilerini revize etti

AMB Euro Bölgesi 2021 büyüme tahminini yüzde 4,6'dan yüzde 5'e çıkardı.

2022 büyüme tahmini yüzde 4,7'den yüzde 4,6'ya çekilirken, 2023 büyüme beklentisi ise yüzde 2,1'de kaldı.

2021 enflasyon tahmini yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye çıkarıldı. 2022 tahmini de yüzde 1,5'ten yüzde 1,7'ye çıkarıldı. 2023 tahmini yüzde 1,5 oldu.