Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de son enflasyon verileri küresel piyasa aktörlerinde risk iştahının yeniden yükselmesine neden olurken, küresel düzeyde merkez bankalarının yöneticileri için de pozitif bir atmosferi beraberinde getirdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi François Villeroy de Galhau, ABD'de enflasyondan zirvenin görüldüğüne ilişkin gelen sinyallerin, enflasyonla mücadele etmek için faizleri artırma kararı alan yetkililer için bir rahatlama yarattığına dikkat çekti.

Villeroy, ABD'nin enflasyon döngüsünün önünde olması nedeniyle bu ülkeden gelen sinyallerin yüksek fiyatlara karşı verilen küresel mücadele için pozitif olduğunu belirtti.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Europlace konferansında konuşan Villeroy Fed'in parasal sıkılaşma hamlelerinin doların güçlenmesi vasıtasıyla küresel düzeyde etkileri olduğuna vurgu yaptı.

Fransız yetkili Avrupa'da faizi yüzde 1,5 olan mevcut seviyesinden Aralık'ta yüzde 2'ye çıkardıktan sonra önümüzdeki yıl AMB'nin daha yavaş faiz artışı patikasına geçebileceği yönündeki beklentilerini de yineledi.

Villeroy, "Muhtemelen faiz artırmaya devam edeceğiz. Fakat bunu daha esnek ve olasılıkla daha yavaş bir tutumla gerçekleştireceğiz. Jumbo faiz artışları yeni bir alışkanlık haline gelmeyecek" diye konuştu.

Fed yetkilileri temkinli

ABD enflasyonundan gelen son sinyaller küresel olarak pozitif bir hava yaratsa da Fed yetkilileri temkinli yaklaşımlarına devam ediyor.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, “Yakında daha yavaş bir artış hızına geçmek muhtemelen uygun olacaktır. Ama asıl vurgulanması gereken şeyin şu olduğunu düşünüyorum: Çok şey yaptık ama yapacak daha çok işimiz var” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen sıkılaştırma adımlarının gecikmeli etkileri olacağının altını çizen Brainard, “daha ölçülü ve daha veri odaklı bir faiz artış hızına geçmenin mantıklı bir adım olacağını” belirtti.