Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yeni stratejisine kıtanın iki büyük ülkesinin merkez bankası başkanlarından yorumlar geldi.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ile birlikte Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau yeni stratejide enflasyona ilişkin değerlendirmeleri ele aldı.

Villeroy, Boursorama’ya verdiği demeçte Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin çok düşük enflasyonu da en az çok yüksek enflasyon kadar ciddi risk olarak gördüklerini belirtti.

Villeroy enflasyon hedefinin bir tavan değil simetrik olduğunu söyledi.

Villeroy demecinde “Yüzde 2 hedefi geçici olarak açılabilir. Burada ‘geçici’nin neyi ifade ettiğinin analiz edilmesi gerekiyor. AMB yeni hedefle Fed kadar ileri gitmedi. Ortalama enflasyon hedefi tartışıldı ancak yanıtlardan daha fazla soru ortaya çıkardığı görüldü. Euro Bölgesi hala genişleyici para politikasının uygulayabileceği bir durumda." ifadelerini kullandı.

AMB'nin yeni stratejisi

AMB, yeni stratejisinde enflasyon hedefinin yüzde 2'ye yükseleceğini teyit etti ve orta vadede simetrik yüzde 2 hedefi kabul edildi. Strateji değerlendirmesine göre AMB geçici sürede ılımlı düzeyde enflasyon hedefinin üzerine çıkabilecek.

AMB'den yapılan açıklamada “hedefin simetrik olmasının negatif ve pozitif sapmaların eşit derecede istenmediği anlamına geldiği” belirtildi. AMB enflasyon hesaplamasına ev sahiplerinin oturduğu konut maliyetlerinin de dahil edilmesini önerdi.