Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

American Airlines, süpersonik ve süper hızlı uçuşu ticarileştirmeyi amaçlayan bir uçak üreticisi olan Boom Supersonic’ten 20 jet satın alacağını duyurdu.

Boom’un Overture dört motorlu jetleri, su üzerinde Mach 1.7’ye varan hız vaat ediyor. Bu, günümüzün en hızlı ticari uçaklarının iki kat daha hızlısı demek. Örneğin, Miami’den Londra’ya standart dokuz saat yerine beş saatin altında uçabilir.

65 ila 80 yolcu taşıyabilen Boom’s Overture jetlerinin 2025’te Boom’s Greensboro, Kuzey Karolina üretim hattından inmeye başlaması ve 2026’da test uçuşlarının ardından 2029’da ilk yolcularını taşıması bekleniyor.

Boom’un jetleri inanılmaz hızlı olsa da, Mach 2.04 hızında uçan efsanevi Concorde’lar kadar hızlı değil. İlk süpersonik uçuşunu 1976’da New York’tan Londra’ya üç saatte yapan Concorde, jetlerle ilgili bir takım sorunlar nedeniyle son ticari uçuşunu yaptığı 2003 yılına kadar göklerdeydi. Concorde uçuşların işletilmesi pahalıydı ve çok fazla yakıt tüketiyordu, bu da bir bilet için binlerce dolar anlamına geliyordu. Concorde jetleri “sonik patlamaları” nedeniyle inanılmaz derecede gürültülüydü.

Federal Havacılık İdaresi (FAA) karadan süpersonik ticari uçuşları yasaklanmıştı. Geçen yıl Ocak ayında FAA, süpersonik ticari uçuşun yeniden başlatılmasının önünü açmak için yeni nihai kurallar yayımladı. Boom’un yanı sıra diğer şirketler bu teknolojiyi hayata döndürmenin yollarını araştırıyor. Virgin Galactic, 2020’de süpersonik bir jet geliştirmek için Rolls-Royce ile bir araya geldi. NASA ve Lockheed Martin de daha sessiz bir sonik patlama ile ses bariyerini kırabilecek bir jet tasarlamak istiyor.

Boom, Overture’ın motor güncellemeleri ve süpersonik kalkışın günümüzün ses altı jetlerinden daha yüksek sesle olmamasını sağlayacak ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün gerektirdiği gürültü seviyelerini karşılayan otomatik bir gürültü azaltma sistemi gibi gürültü azaltıcı özelliklere sahip olduğunu açıkladı. Boom supersonic jetlerinin bilet fiyatının, Concorde’dan yüzde 75 daha ucuz ve business class’a benzer seviyede olması bekleniyor.