Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Apple, işlemcilerin üretimi için Intel ve Samsung’u değerlendiriyor

Apple, işlemcilerin üretimi için Intel ve Samsung'u değerlendiriyor

  • Konuya yakın kaynakların Bloomberg'e verdiği bilgiye göre Apple, cihazlarının ana işlemcilerini ABD'de üretmek için Intel ve Samsung'u kullanma konusunda ön görüşmeler yaptı.

Apple, işlemcilerin üretimi için Intel ve Samsung’u değerlendiriyor
05 Mayıs 2026, 08:42 Güncelleme :

Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre Apple, cihazlarının ana işlemcilerini ABD’de üretmek için Intel ve Samsung’u kullanma konusunda ön görüşmeler yaptı.

Kaynaklar, Apple’ın çip üretim hizmetlerini kullanmak üzere Intel ile erken aşamada görüşmeler yaptığını, Teksas’ta geliştirilmekte olan bir Samsung fabrikasını da ziyaret ettiğini aktardı. Kaynaklara göre, her iki girişim de şu ana kadar herhangi bir siparişle sonuçlanmadı ve her iki tedarikçiyle yapılan çalışmalar da henüz ön aşamada.

Kaynaklar, Apple’ın TSMC dışındaki teknolojileri kullanma konusunda endişeleri olduğunu ve nihayetinde başka bir ortakla ilerlemeyebileceğini de sözlerine ekledi. Apple CEO’su Tim Cook, daha önceki açıklamasında, şirketin cihaz işlemcileri konusunda tedarik sıkıntısı yaşadığını söylemişti. On yıldan uzun bir süredir Apple, cihazlarına güç sağlayan ve “tek çipli sistemler” olarak bilinen ana işlemcileri tasarlıyor ve bunların Tayvan’daki en gelişmiş üretim süreçleri kullanılarak üretilmesi için TSMC’ye güveniyor.

En yeni iPhone’lar ve Mac’ler, 3 nanometre üretim düğümü olarak bilinen teknolojiyi kullanıyor. Ancak Apple bile tedarik zinciri kesintilerinden muaf değil. Son zamanlardaki kıtlıklar, yapay zeka veri merkezlerinin büyük çaplı genişlemesi ve yapay zeka modellerini yerel olarak çalıştırmaya uygun Mac’lere yönelik beklenenden yüksek talep nedeniyle ortaya çıktı. Bu durum, kısmen Apple’ın ek tedarikçileri değerlendirmesi ihtiyacını ortaya çıkardı. Apple yöneticileri, geçen hafta şirketin üç aylık bilanço toplantısında bu sorunu ele aldı ve iPhone ile Mac için çip eksikliğinin büyümeyi kısıtladığını belirtti.

CEO Cook, “Tedarik zincirinde normalde sahip olduğumuzdan daha az esnekliğe sahibiz” dedi. Her iki şirketle de görüşmeler, son dönemdeki kıtlık başlamadan önce başlamıştı. Tedarikin güçlendirilmesinin ötesinde, Intel ile çalışmanın bir başka potansiyel faydası daha var. Bazı yöneticiler, bir ortaklığın Apple’ın Donald Trump yönetimi ile ilişkilerine yardımcı olabileceğine inanıyor. Beyaz Saray, geçen yıl Intel’e yatırım yapmak için alışılmadık bir anlaşma yaptı ve yonga üreticisini ulusal bir öncü olarak görüyor.