Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Archegos Capital yatırım fonu bağlantılı bazı şirketlerin hisselerinde geçtiğimiz hafta yüksek hacimli satışlar gerçekleşti.

Archegos Capital’ın teminat tamamlama çağrısını karşılayamamasının ardından 20 milyar dolarlık satış gerçekleştirmesi, bazı şirketlerde sert geri çekilmelere neden oldu. Satışlar ve değer kaybı doğrultusunda Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Credit Suisse ve Nomura toplamda 6 milyar dolara yakın zarar yazdığı hesaplanıyor. Ayrıca birçok banka ve finansal kurum durumdan olumsuz etkilendi.

ABD Borsasında işlem gören Çinli Baidu ve Tencent Music'in hisseleri sırasıyla yüzde 33,5 ve yüzde 48,5 düşerken, ViacomCBS ve Discovery şirketlerinin hisseleri yaklaşık yüzde 27 geriledi. Satışlar yeni haftada da devam ederken, teminat tamamlama çağrıları kayıpları derinleştirdi.

Bill Hwang’in yatırım firması Archegos Capital Management tarihin en büyük teminat tamamlamasıyla (margin-call) karşı karşıya. Milyarlarca dolarlık açılan pozisyonlardaki kaldıraçlı işlemler piyasaların odak noktası oldu.

Bu işlemler nasıl yapıldı ve gözden kaçtı?

Yapılan zararlar, alınan portföy kararları bir kenara esas merak edilen soru, “Bu kadar regülatör ve bankanın gözünün önünde bir yatırım firması bu kadar büyük risk alabilir? Bu sorunun ilk cevabı, şirketin sınırlı denetim içeren aile ofisi olması ve finansal türev araçları kullanması. İkinci cevabı ise, bankaların Hwang’ın şirketini karlı görüp kendisini desteklemesi olmuştur. Daha önce Hwang, manipülatif piyasa işlemleri ve içeriden bilgi alarak işlem yapma dolayısıyla men edilmişti.

Archehos ile Trading Partnership için Nomura, Morgan Stanley, Deutche Bank ve Credit Suisse iş birliği yaparken, Goldman Sachs uyum sorunu nedeniyle birlikte iş yapmayı reddetmişti. Uyum sorunu adı altında önemli problemlerden biri daha önceki işlemleri ve raporlama koşulları olduğu düşünülüyor. ABD hisse senedi piyasalarında 100 milyon doların üzerindeki yatırım şirketlerinin her çeyrek 13F raporlarının paylaşması gerekmektedir. Fakat Hwang 13F raporunu hiçbir zaman yapmazken, swap gelirleri üzerinden işlemlerini kurguladı.

Normal senaryoda fon, tüm yetkili birimler olan; Nomura, Deutsche, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi kurumları bilgilendirmesi gerekirken, bu vakada 13F eksiliğinden gerçekleşmediği görülüyor.

Gelişmeler doğrultusunda portföy performansı ne durumda?

Şirketin portföyünde bulundurduğu hisse senetlerindeki değer kaybı son 1 haftalık süre zarfı içerisinde yüzde 46’ya ulaşırken, 2021 yılındaki kazançlarının hepsini sildi. Şirketin portföyünde bulunan şirketler ise; Baidu, Tencent, Vipshop, Farfetch, Iqiyi, Viacom, Discovery, GSX Techedu şeklinde.

40 milyar dolarlık net değeri olan Hwang’in portföyü, geçen cuma günü Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Wells Fargo tarafından bloklandı. Bankacıların tahminlerine göre Hwang’in varlığı 10 milyar dolara kadar gerilerken, şirketinin toplam pozisyonlarının büyüklüğü 100 milyar dolara kadar çıktığı düşünülüyor.

Nomura, Archegos Capital nedeniyle 2 milyar dolar zarar oluşabileceğini belirtirken, zarar miktarı vermeyen Credit Suisse için tahminler değişiyor. Bazı kaynaklar 1 milyar dolar zarar tahmin ederken, İngiliz Financial Times gazetesine konuşan bir kaynak zararın 4 milyar dolara kadar çıkabileceğini vurguladı.

Konu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Wall Street’teki bazı uzmanlar, sürecin tarihe geçeceğini düşünüyor. 1994 yılından beri Goldman Sachs’ta görev alan Mike Novogratz “Hayatım boyunca böyle bir şey görmedim, çok hızlı bir şekilde yok oldu.” yorumunda bulundu. Novogratz “Tarihteki kişisel servetin tek kalemde en hızlı silindiği an olabilir.” şeklinde sözlerine devam etti.