Advertisement
HABERLER ABONE OL

Arjantin’in yeni lideri Javier Milei ülkesinde ticaretin serbestleşmesi yolunda adımlar atıyor. Milei hükümeti salı günü ithalat kısıtlamalarını kaldırırken, ülkenin merkez bankası ticari dış borçları ödemek için dolar tahvili satmaya hazırlanıyor.

Arjantin vergi otoritesi salı günü, birçok şirketi her sevkiyat için manuel onay almaya zorlayan ithalat sistemini daha veri tabanlı bir sürümle değiştirdi. Ekonomi Bakanı Luis Caputo sosyal medya hesabı üzerinden, “Bugün itibarıyla, daha önce kesin olarak engellenmiş durumda olan ve daha fazla enflasyonist baskı ve kıtlık yaratan ithalat sürecini normalleştiriyoruz. Hükümet bürokrasisinin artık kimin mal ithal edip etmeyeceğine karar verme yetkisi olmayacak” açıklamasını yaptı.

Dolar sıkıntısı çeken Arjantin’in önceki hükümeti, pezoyu aşırı değerli tutan kur kontrollerini sürdürmeye çalışırken, ithalatı da kısıtlamıştı. Milei hükümeti görevdeki ilk haftasında pezoyu yüzde 50’den fazla devalüe ederken, Merkez Bankası da ticaretin normalleşmesine yönelik önemli bir adım olarak tükenen Döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye başladı.

Merkez Bankası şimdi de sermaye kısıtlamaları nedeniyle yurtdışındaki tedarikçilerine toplu olarak yaklaşık 30 milyar dolar borcu olan ithalatçılar için çarşamba günü “Bopreal” adı verilen üç yıllık dolarlık tahvilleri ihraç etmeyi planlıyor. Tahviller yıllık yüzde 5 faiz oranı sunuyor ve enflasyon baskılarını hafifletmek amacıyla Arjantin Merkez Bankası’nın piyasadan bir miktar pezoyu çekmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.