Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arjantin uzun zamandır kamu borçlarıyla başı dertte olan ve bu borçları kapatmakta zorluk çeken bir ekonomi. Ülke, kredi verenler ile borçlarını yeniden yapılandırmak için vardığı anlaşmayla ise zorlu ve uzun bir yolun ilk adımını atmış oldu.

Hükümet ve alacaklı kuruluşlar arasında uzun zamandır müzakereleri yapılan anlaşmanın imzalanmasından sonra ise devlet tahvillerinde ciddi bir artış görüldü.

Böyle bir anlaşmanın piyasalar üzerinde nasıl bir etkisine ilişkin Bloomberg HT.com'a değerlendirmelerde bulunan Monex Europe FX Piyasaları Analisti Olivia Alvarez Mendez, anlaşmanın ekonomiyi bir miktar rahatlatacağını ve pandemi sonrası toparlanma için iyi bir zemin hazırlayacağını düşündüğünü söyledi.

“Anlaşmanın alacaklılar tarafından büyük oranda olumlu karşılandığını düşünüyoruz” diyen Mendez, halihazırda iyileşen koşulların IMF ile olan görüşmelerde de olumlu etki yaratacağını belirtti.

Manulife Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Richard Segal ise “Bu toparlanma için yeterli bir adım değil fakat iyi ve gerekli bir ilk adım” dedi.

“Yatırımcılar ülkenin kapasitesinin daha fazlasını yapamayacağının farkında, bundan dolayı piyasalara erişim geri gelir gelmez yapılandırmaya göz yumdular” diyen Segal, tüm bu gelişmelerin Arjantin için gayet olumlu olduğunun altını çizdi.

Borç yapılandırmalarının Arjantin ekonomisinin geleceği hakkında daha güvenli bir tablo çizip çizmediği hakkında değerlendirmelerde bulunan Olivia Alvarez Mendez, “Arjantin’in gelecek yıllarda mevcut borç krizini ve ekonomik krizi atlatabileceği konusunda çok az umut var” diyor.

Yakın dönemde ekonominin neredeyse hiç umut vaad etmediğini söyleyen Richard Segal ise, “Eğer hükümet Macri’nin yatırım patlamasından daha az borca dayalı bir finans sistemiyle yatırımcı çekmeyi başarabilirse, uzun dönemde Arjantin ekonomisi için daha umutlu olabiliriz” diyor.

Erol Oytun Ercan / Bloomberg HT.com