Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, Wall Street'teki güçlü yükselişten destek alarak, aşı denemesinden gelen ilk umut verici sonuçların ekonomilerin hızlı bir şekilde toparlanabileceği beklentilerini güçlendirmesi sonrası yukarı yönde hareket etti.

Hisse senetleri bölge genelinde yüzde 1'in üzerinde yükseldi ve Tokyo, Sydney ve Hong Kong piyasaları diğerlerine göre daha iyi performans gösterdi. Ancak bu yükselişler dün ABD hisselerinde görülen çıkışlara nazaran daha düşüktü. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Nasdaq'ın bazı Çin hisselerini etkileyen bir karar olan ilk halka arz (IPO) kurallarını sıkılaştıracağı yolundaki haberlerin ardından düştü. ABD hisselerinin gösterge endeksi S&P 500 Pazartesi günü, Massachusetts merkezli biyoteknoloji firması Moderna Inc.'nin, üzerinde çalıştıkları Kovid-19 aşısının, 1. faz klinik deney aşamasında, insan vücudunda, Kovid-19'u geçiren kişilerin vücudundakine benzer bağışıklık sağladığını kaydetmesi sonrası sıçrama yaptı.

Risk iştahının artması ile gelen bu ralli, ABD'deve dünyada ekonomilerin Büyük Bunalım'dan bu yana en büyük ekonomik gerilemeye neden olan koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaları gevşetmeye başlaması ile birlikte gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün Senato komitesinde yapacağı konuşmada ilave mali destek çağrısında bulunması bekleniyor.

Janus Handerson'ın küresel varlık tahsisi müdürü Ashwin Alankar, "hisse senedi fiyatlarında kısa ömürlü sıçramalar, piyasalar yeni düşük seviyeler oluştururken bile, duyulmamış değil," dedi ve "Kâr revizyonları ve opsiyon fiyatları gibi ileriye dönük göstergeler, diğer taraftan, hem ekonomi hemde hisse fiyatları için daha temkinli bir tonu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar:

*S&P 500 endeks vadelileri Tokyo saati ile 11:55'te yüzde 0.2 aşağıdaydı.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.7 yükseldi.

*Avustralya'da S&P7ASX 200 Endeksi yüzde 2 tırmandı.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 yukarıdaydı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 yükseldi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.