Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yaygın ve yoğun aşılama programına rağmen Avrupa ülkelerinde Kovid-19 vaka sayılarındaki yeniden artış eğilimi, hükümetleri yeni tedbirler almaya yöneltti.

Birçok Avrupa ülkesi, Kovid-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı.

Almanya'da Kovid-19 vakalarında gelecek aylarda ciddi artış olabileceği uyarısı yapıldı

Almanya'da Temmuz başında bin kişinin altında seyreden vaka sayıları, 14 Temmuz'dan sonra artış gösterdi.

14 Temmuz'da 1.548 olarak tespit edilen vaka sayısı, 21 Temmuz'da 2 bin 203'e çıkarak bu ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısı da artış gösterdi.

Söz konusu artışın, ülkede Kovid-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantından kaynaklandığı belirtildi.

Robert Koch Enstitüsü (RKI), Delta varyantının yeni vakalardaki oranının yüzde 84'e çıktığını bildirdi. RKI, vakaların sonbahar ve kış aylarında artabileceği uyarısı yaparak, hükümetin önlemler alması konusunda değerlendirmede bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Kovid-19 vakalarının artmasının endişe verici olduğunu söyledi. Mesafe ve maske kullanma gibi tedbirlere uyulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Merkel, aşı olmanın salgının üstesinden gelmenin anahtarı olduğuna dikkati çekerek halkı aşı olmaya çağırdı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise, gelecek aylarda Kovid-19 vaka sayılarında ciddi artış yaşanabileceği uyarısında bulundu. Haftalık 10 bin kişide görülen yeni vaka sayılarına işaret eden Spahn, "Bu sayı, bu şekilde her 12 günde iki katına çıkarsa, Eylül'de 400'ü, Ekim'de de 800'ü aşar." ifadesini kullandı.

Kovid-19 salgınındaki durumu görüşmek için Ağustos sonunda planlanan ve Başbakan Merkel ile eyalet başbakanlarının yer alacağı toplantının, vakaların artması sebebiyle Ağustos başına çekilebileceği konuşuluyor.

Almanya'da devam eden aşı kampanyasında, 50 milyon 406 binin üzerinde kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu, 40 milyon 367 binin üzerinde kişiye ise ikinci dozu yapıldı. Böylelikle, halkın yüzde 60,6'sına Kovid-19 aşısının ilk dozu, yüzde 48,5'ine de ikinci dozu uygulanmış oldu.

Belçika'da Temmuz başında vakalar yeniden artışa geçti

Belçika'da 22 Mart haftasında artan ve 5 bine yaklaşan vakalar, salgın tedbirleri ile aşılamaların hızlanmasıyla azalmış, hükümet tedbirlerin çoğunu Mayıs ve Haziran ayında gevşetmişti. Ülkede Temmuz başında ise vakalar yeniden artış gösterdi.

Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün yayımladığı haftalık verilerin günlük ortalamasına göre, 15-21 Temmuz haftasında yeni vaka sayısı yüzde 19 yükselerek 1407 olarak kaydedildi.

Hükümet, 13 Ağustos'tan itibaren kişilerin kaç doz Kovid-19 aşısı olduğunu ve hastalık seyrini gösteren bir tür bilet dağıtmaya başlayacak. Belçikalıların etkinliklere bu biletlerle katılabileceği açıklandı.

Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) içinde en çok aşılama yapan 3'üncü ülke olan Belçika'da yetişkin nüfusun yüzde 82,7'si aşının ilk dozunu, yüzde 62,7'si ise ikinci dozunu oldu.

Yunanistan'da artan Kovid-19 vakaları kısıtlamaları artırıldı

Yunanistan'da son dönemde, Kovid-19 vakalarındaki hızlı yükseliş sebebiyle, aşılama mecburiyeti başta olmak üzere, kısıtlamalar artırılarak çok sayıda yeni önlemin hayata geçirilmesine karar verildi.

Parlamentoda onaylanan yasal düzenlemeyle, 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere sağlık personeline ve huzurevi çalışanlarına aşı olma zorunluluğu getirildi.

Vakalarda daha fazla artış olması durumunda, hükümetin aşı zorunluluğunu özel sektör çalışanları ve eğitimciler için de genişletmeyi planladığı belirtiliyor.

Hükümetin kararlaştırdığı yeni önlemler kapsamında tiyatrolar, spor salonları ve eğlence mekanları gibi kapalı yerlere, 16 Temmuz'dan itibaren sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor. Restoran, kafe ve barların kapalı alanlarına da aşısız kişiler alınmıyor. Aşı olmayı reddeden çalışanların açığa alınması ve yasaklara uymayanlara 50 binden 200 bin euroya kadar para cezaları kesilmesi öngörülüyor.

Öte yandan Yunanistan'da turizm sezonunun açılmasının etkisiyle, Ege adalarında Kovid-19 vaka sayılarındaki ciddi artış sebebiyle bazı bölgelerde kısıtlamalar artırılırken, önemli turizm merkezlerinden Mikonos Adası'nda tekrar gece sokağa çıkma yasağı getirildi.

Adada 26 Temmuz Pazartesi'ye kadar sürecek tedbirler kapsamında ayrıca, özel ya da kamuya ait alanlarda gerçekleştirilen törenlerde 20'den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Restoran ve kafe gibi eğlence yerlerinde de 24 saat boyunca müzik yasağı uygulanıyor.

Mikonos'ta, uygulanan kısıtlamalar nedeniyle işletme sahipleri ve turistler büyük şaşkınlık yaşarken adada binlerce rezervasyonun iptal edildiği, yasaklardan etkilenen yabancı turistlerin adadan ayrıldığı bildirildi.

Avusturya'da eğlence mekanlarının yeniden hizmete girmesiyle Kovid-19 vakaları artışa geçti

Avusturya'da Haziran sonu itibarıyla 50'nin altına gerileyen günlük vaka sayıları özellikle gece hizmet veren eğlence mekanlarının yeniden hizmete girmesiyle artış gösterdi. Günlük vaka sayılarının 400'e çıktığı ülkede, virüse yakalananların büyük çoğunluğunda Delta varyantı görülüyor.

Vaka sayılarındaki artışa rağmen önlemleri kaldırmayı sürdüren hükümet son olarak 22 Temmuz'da toplu taşıma, günlük ihtiyaçların giderildiği market, banka, postane gibi kapalı alanların dışında kalan alışveriş merkezleri ve iş yerlerinde maske kullanma zorunluluğunu kaldırdı.

Ülkede, aşı yaptırmış ya da iyileşmiş veya test yaptırmış kişilerin restoran, otel, kültürel etkinlikler, ve kişisel bakım hizmetlerinden faydalanmasına izin veriliyor.

Kovid-19 sınırlamalarının büyük çoğunluğunun kaldırıldığı Avusturya'da, 5 milyon 200 binin üzerinde kişi ilk doz aşısını yaptırırken her iki dozu yaptıranların sayısı ise 4 milyon 235 binin üzerine çıktı. Yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip Avusturya'da aşı zorunluluğu bulunmazken, her iki doz aşı yaptıranların oranı yüzde 53'e ulaştı.

İtalya'da vakalar Temmuz ayında hızla artmaya başladı

İtalya'da Temmuz ayı başında bin kişinin altında seyreden günlük Kovid-19 vakaları, 22 Temmuz itibarıyla 5 binin üzerine yükseldi.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü'nün (ISS) salgının ülkede haftalık gidişatına dair açıkladığı son haftalık raporunda, ülkede Delta varyantının yayılmaya devam ettiği, salgında yeni vakaların genç yaş gruplarından çıktığı belirtildi.

Bunlara ek olarak, İtalya Milli Takımı'nın EURO 2020'de şampiyon olması ve 11-12 Temmuz’da bu şampiyonluğun kalabalıklar halinde kutlanması, vaka sayılarının tırmanmasına yol açan güçlü etkenlerden biri olarak gösteriliyor.

Mario Draghi liderliğindeki hükümet, ülkede yeniden ekonomik faaliyetlerin durmaması için özellikle sosyal faaliyetlere girişlerde aşıyı şart koşacak şekilde çerçevesini belirlediği "Yeşil Geçiş" belgesini 6 Ağustos'tan itibaren devreye alacak.

Buna göre, Ağustos'tan itibaren ülkede en az 1 doz Kovid-19 aşısı yaptıranlar için 9 ay, Kovid-19 geçirenler için 6 ay geçerli olmak üzere "Yeşil Geçiş" belgesi düzenlenecek. Moleküler ya da hızlı Kovid-19 testi yaptıranlar için ise, "Yeşil Geçiş" belgesinin süresi 48 saat olacak.

“Yeşil Geçiş” belgesi olmayanlar, restoran ve kafe gibi yerlerin iç mekanlarına, tiyatrodan sinemalara, halka açık gösteri, spor etkinlikleri (müsabaka, yarışma) ile müzeler, yüzme havuzları, spor salonları, festivaller, fuarlar, termal merkezler, tematik eğlence parkları ve bahis salonlarına giremeyecek.

İspanya’da günlük vaka sayısı 30 binin üstünde seyrediyor

İspanya Sağlık Bakanlığı'nın 23 Temmuz'da açıkladığı son verilere göre, son 24 saatte 31 binin üzerinde yeni vaka kaydedildi.

Vaka artışları karşısında bölge yönetimleri yerel düzeyde önlemler almaya başladı. Katalonya ve Valensiya bölgeleri gece sokağa çıkma yasağı getirilirken, Galiçya bölgesinde ise bar ve kafelerin kapalı mekanlarına girişte aşı belgesi ya da negatif sonuçlu Kovid-19 testi sunulması şartı getirildi.

Murcia Bölgesel Yönetimi de, farklı hanelerden en fazla 10 kişinin bir araya gelmesine yönelik karar aldı. Söz konusu karar 3 Ağustos’tan itibaren uygulanacak.

Fransa'da Kovid-19 vaka sayıları hızlı şekilde artmaya başladı

Fransa'da Kovid-19 salgınında üçüncü dalganın başlamasıyla Şubat ayıdan itibaren ülke kapanmaya gitti. Vaka sayılarının azalmasının ardından Mayıs ayından itibaren, sokakta maske takma zorunluluğu dahil kısıtlamalar aşamalı olarak kaldırıldı.

Bununla birlikte, konser ve benzeri etkinliklere giriş için Kovid-19 sağlık ruhsatı uygulaması yürürlüğe konuldu.

Delta varyantına bağlı olarak Temmuz başında vaka artışının gözlemlenmesiyle hükümet, salgını kontrol altında tutmak için hastane ve bakım evi çalışanlarına Kovid-19 aşısını zorunlu hale getirme ve yürürlükteki "sağlık ruhsatı" uygulamasını sosyal hayatın geneline yayma kararı aldı.

Ulusal Meclis'te kabul edilen yasayla, Fransa'da 50'den fazla kişinin bulunduğu tüm sosyal etkinliklerde, kapalı mekanlara girişte ve toplu taşıma kullanımında Kovid-19 aşısı olduğunu belgeleyen veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu gösteren ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlayan belge gösterme zorunluluğu başladı.

Aşı zorunluluğu ve Kovid-19 ruhsatı, ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösterilerde yüzbinlerce kişi tarafından protesto edildi.

Fransa'da son 7 günde Kovid-19 testi pozitif çıkan kişi sayısı yüzde 3,7'ye yükseldi.

Fransa Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre, 27 Aralık 2020'den bu yana ilk doz Kovid-19 aşısı yapılanların sayısı 39 milyon 474 bine ulaştı, 32 milyon 790 bin kişiye ise ikinci veya üçüncü doz aşı uygulandı. Ülkede toplamda 68 milyon 800 binden fazla doz aşı yapıldığı açıklandı.

Vaka sayılarının arttığı Avrupa ülkelerinde tedbirler sıkılaştırılırken İngiltere'de kısıtlamalar kaldırıldı

İngiltere'de son haftalarda artan Kovid-19 vakalarına rağmen dört aşamalı plan dahilinde uygulanan Kovid-19 kısıtlamalarının sonuncusu 19 Temmuz'da kaldırıldı.

Ülkede normalleşme tarihi olarak duyurulan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın "Özgürlük Günü" diye adlandırdığı 19 Temmuz itibarıyla, 1 metre olan sosyal mesafe kuralı ve maske zorunluluğu kaldırıldı. Buna karşın özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda hala maske takılması tavsiye ediliyor.

Kısıtlamaların kaldırılması kapsamında, iç ve dış mekanlarda bir araya gelecek kişi sayısına ilişkin sınırlama da ortadan kalktı. Gece kulüpleri ve barlar açıldı, konser, sinema ve tiyatrolara katılım sayısındaki kısıtlama kaldırıldı.

Uzmanlar ise, Delta varyantının Kovid-19 vakalarının yüzde 99'unu oluşturduğu İngiltere’de, kısıtlamaların kaldırılmasıyla, söz konusu varyantın "üçüncü dalga"yı körükleyeceğinden endişe ediyor.

Aralarında çok sayıda doktor ve araştırmacının yer aldığı 122 uluslararası bilim insanı, tıp dergisi The Lancet'te yayınladığı açık mektupta, İngiltere'nin Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırma planını kınadı ve bunu "tehlikeli ve etik olmayan bir deney" olarak niteledi.

İngiltere ve Galler'de Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği Kovid-19 uygulamasını kullanan 600 binden fazla kişiye de, temaslı oldukları gerekçesiyle kendini tecrit etmesi gerektiğine dair uyarı mesajı gönderildi. İşletmeler çok sayıda çalışanın kendini izole etmesi nedeniyle, tecrit uyarılarının personel sıkıntısına neden olduğunu ve hizmet sektörünü etkilediğini aktardı. Özellikle süpermarketler, çok sayıda personelin kendini izole etmesi sebebiyle, ürünlerde talep sıkıntısının yaşanabileceği konusunda uyardı.