Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa'da otomobil satışları, koronavirüsün üretimi durdurması ve İspanya'dan Almanya'ya kadar bayilerin kapanmasıyla Nisan'da aylık olarak rekor düşüş kaydederek neredeyse durdu.

Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği tarafından Salı günü açıklanan verilere göre Avrupa Birliği (AB), Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve İngiltere'de yolcu taşıtı kaydı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 78 düştü. Şirketler 1990'da derlenmeye başlanan verilere göre 292,182 adet ile rekor düşük seviyede otomobil sattı. Ayrıca Nisan satışları, halihazırda düşüş kaydedilen Mart ayına göre de sert düştü.

Ford Motor Co.'dan Volkswagen AG'ye kadar otomobil üreticileri pandemi nedeniyle fabrikaların ve bayilerin hassas bir dönemde kapanmasından dolayı zarar edecekleri uyarısında bulundular. İmalatçılar giderek sıkılaşan emisyon düzenlemelerine ayak uydurabilmek için elektrikli araç harcamalarını artırıyorlar ve bu yatırımları fonlayabilmek için geleneksel araçlardan kar etmeleri gerekiyor.

Avrupa hükümetleri kapanma önlemlerini yavaş yavaş gevşetiyorlar. Ekonomilerin kademeli olarak açılmasıyla birlikte yeniden tüten fabrika bacaları Nisan'ın dip noktası olacağı yönünde ümit vadediyor.