Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Avrupa’da doğalgaz fiyatları Rusya’nın artan tedarik kesintileri nedeniyle depolama tesislerinin dolum hızını düşürürken bu durumun devam etmesi halinde kış aylarında evlerin ısıtılması için gerekli seviyelere ulaşılmasını tehdit edebileceği belirtiliyor.

Doğalgaz fiyatları haftaya yüzde 6,9’a varan artışla başlarken ana tedarikçi olan Rusya’nın Avrupa’ya ana tedarik hattını yüzde 60 oranında kesmesi sonrası alıcı ülkelerin alternatif tedarikçiler bulmakta zorlandığı kaydedildi.

Mevcut durumun Rusya’dan Avrupa’ya ana doğalgaz tedarik hattın olan Kuzey Akım boru hattının önümüzdeki ay bakım nedeniyle tamamen kapatılmasıyla çok daha kötü bir hal alabileceği değerlendiriliyor.

Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck de çalışmalar nedeniyle Rusya’nın boru hattından gaz tedarikine devam edeceğine emin olmadığını belirterek fiyatlarda yeni bir yükselmenin ve kışın karneyle dağıtım olasılığına işaret etti.

Avrupa Komisyonu da Temmuz ayında birliğin talebi nasıl azaltabileceğine dair bir yasa teklifi sunmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz hafta yüzde 9,1 yükselen Avrupa gösterge doğalgaz fiyatı bu haftaya da yüzde 3,5 yükselişle başlayarak 133,03 euro seviyesine yükseldi.