Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Avrupa’da doğalgaz fiyatları geçen hafta geriledikten sonra Rusya’dan gelen doğalgaz sevkiyatının haftasonu azalmasıyla yeniden yükselişe geçti.

Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya gelecek haftadan itibaren daha fazla doğalgaz aktarımı yapacağını taahhüt etmesine rağmen haftasonu ve pazartesi Avrupa’ya aktarılan doğalgaz miktarında düşüş görüldü.

Polonya Yamal merkezi üzerinden yapılan doğalgaz aktarımı tamamen dururken Ukrayna ve Türk Akım üzerinden yapılan doğalgaz tedariğinde düşüş görüldü.

Gazprom müşterilerin istekleri doğrultusunda Avrupa’ya doğalgaz tedarik ettiğini dile getirmişti. Sanayi sektöründeki birçok kullanıcı artan doğalgaz fiyatlarından sonra tüketimlerini azaltırken Rusya’dan gelen gazın azalması kışın yaklaşmasıyla piyasalardaki endişeyi de artırıyor.

Rusya geçen hafta kendi doğalgaz stoklarını doldurduktan sonra Avrupa’ya daha fazla gaz tedarikinin sağlanacağıyla ilgili taahhütte bulunmuştu. Başkan Vladimir Putin, Gazprom’a Almanya ve Avusturya’daki tesislerinde stokları artırmasını söylemişti.

Hollanda’da TZT doğalgaz vadelileri, Rusya’dan tedarikin azaldığına dair veriler sonrasında yüzde 9 civarında yükselişle megavatsaat başına 73,7 dolara kadar tırmandı.