Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Moldova, Gazprom ile yeni bir beş yıllık anlaşma imzalarken ülke Kasım ayında bin metreküp doğalgaz başına 450 dolar, Aralık ayında ise bin metreküp başına 400 dolardan az bir fiyat ödeyecek.

Eylül ayında süresi biten kontratın yenilenmesi için Gazprom ile Moldova hükümeti arasındaki müzakereler ülkedeki yönetimin daha Avrupa yanlısı bir tutum takınması sonrasında duraksamaya uğramıştı.

Yeni kontratın petrol fiyatlarına bağlı olarak esneklik hakkı tanıdığı belirtilirken Gazprom bu şekilde spot fiyatlamadan daha fazla istikrar sağlanabildiğini vurguladı.

Moldova Başbakan Yardımcısı Spinu ise doğalgaz anlaşması ile ilgili yaptığı bir açıklamada Moldova’nın Aralık ayı için bin metreküp başına doğalgaza 400 dolardan az ödeyeceğini söyledi.

Rusya'dan Moldova'ya ucuz gaz 'havucu'

Financial Times'ın haberine göre, Gazprom, Moldovalı yetkililere ülkenin bu ayki müzakerelerde AB ile serbest ticaret anlaşmasında değişikliğe giderse doğalgaz fiyatında indirime gideceğini söyledi.

Gazprom ayrıca Moldova’dan doğalgaz piyasalarının serbestleşmesi ve daha fazla rekabete olanak tanımasını öngören AB kurallarının uygulanmasını ertelemesini de istedi.

Görüşmeler hakkında bilgi veren iki kaynak, Kremlin’in doğalgaz müzakerelerini, Devlet Başkanı Maia Sandu’nun geçen yıl göreve başlaması ve güçlü bir AB yanlısı olan partisinin Temmuz ayındaki seçimlerden büyük bir zaferle çıkmasının ardından, Moldova ile daha geniş çaplı bir siyasi anlaşmanın bir parçası olarak gördüğünü kaydettiler.

Sandu ise Rusya’nın doğalgaz kontratını koşullu bir şekilde kabul ettiğine yönelik haberleri kabul etmediğini açıkladı.