Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Archegos Capital’in batmasından sonra bazı büyük bankalardan hedge fon risklerine dair ek bilgi vermelerini istedi.

Konuya yakın kaynaklar, Deutsche Bank ve BNP Paribas gibi bankalardan istenen bu bilgilerin, sektörde bu tür bir durumla karşı karşıya kalındığında uygulanan standart bir prosedür olduğunu belirtti. Kaynaklar, AMB denetimine bağlı olan bankaların bu tür sorularla karşılaşmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

Avrupa Merkez Bankası, Deutsche Bank ve BNP Paribas konuya ilişkin yorum yapmadı.

JP Morgan analistleri, Archegos Capital ile ilişkili pozisyon kapatmaların bankaların 10 milyar dolar kadar zarar yazmalarına neden olabileceğini belirtti. İsviçreli Credit Suisse Archegos ile yaptığı işlemler nedeniyle ilk çeyrekte 4.7 milyar dolarlık zarar yazdığını açıkladı.

Euro Bölgesi bankaları ise yaşanan bu sarsıntıyı hafif atlattı. Deutsche Bank elindeki Archegos pozisyonlarını fonun temerrüde düşmesinden kısa bir süre sonra bir hedge fona satarak bu depremden kıl payı kurtulmuştu.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel geçen hafta Der Spiegel’e verdiği mülakatta yaşanan olayın ‘sistemik riskler karşısında daha iyi düzenlemelere gereksinim olduğuna’ dair uyarı sinyali olduğunu söyledi.