Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, önümüzdeki hafta yapılması planlanan faiz artışından sonra önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini açıklarken doğru tonu yakalamak konusunda endişeli.

Bloomberg'e konuşan yetkili isimler Yönetim Konseyi üyelerinin 27 Temmuz hamlesinden sonra izlenecek patikaya yönelik iletişimi en büyük zorlukları olarak gördüklerini söyledi.

Farklı kesimlerden yetkililerin Eylül ayında yapılacak bir sonraki toplantının sonucunun ne olacağı konusunda farklı bakış açıları olması nedeniyle görev, yeni bir faiz artışı ya da duraklama yönünde güçlü sinyaller vermekten kaçınmak olacak.

Bu endişe, 20 ülkeli Euro bölgesinin bugüne kadar gördüğü en güçlü parasal sıkılaştırma sürecini tamamlayan AMB'nin ne kadar hassas davranması gerektiğinin altını çiziyor.

Yatırımcılar enflasyonu düşürmek için mevduat faizini yüzde 4'e çıkaracak iki çeyrek puanlık faiz artışı daha beklerken, yetkililerin son açıklamaları geri adım atılmasına neden oldu.

Son olarak Salı günü geleneksel olarak şahin bir tavır sergileyen Klaas Knot Bloomberg'e verdiği demeçte Temmuz ayından sonraki adımlar için kesin bir seçeneğin hiçbir şekilde olmayacağını vurgulamıştı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay faiz oranlarını tekrar arttırması gerektiğini ve bir sonraki toplantıda kararını verilere dayandıracağını söyledi.

Avrupa'nın şahin isimlerinden biri olarak bilinen Nagel, "Bir dahaki sefere artırım yapmak zorundayız ve Temmuz toplantısı için 25 baz puanlık bir artırım daha bekliyorum. Eylül toplantısı için verilerin bize ne söyleyeceğini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

G-20 toplantıları için bulunduğu Hindistan'ın Gandhinagar kentinde Bloomberg TV'ye konuşan Nagel, enflasyonun temelini "çok yapışkan" olarak tanımladı.

"Aşağı yukarı tüm gelişmiş ülkeler için çekirdek enflasyon, belki de geçmiş döngülerde olduğu gibi düşmüyor" diyen Nagel, enflasyondan yine 'açgözlü bir canavar' olarak bahsetti.

Piyasalar ve ekonomistler hem önümüzdeki hafta hem de Eylül ayında faiz artırımına gidileceğini ve mevduat faizinin yüzde 3,5'ten yüzde 4'e çıkarılacağını öngörürken, yetkililer yaz sonrasındaki yol konusunda fikir birliğine varmış gibi görünmüyor.

Aralarında Nagel'in de bulunduğu bazı üyeler yeni bir hamlenin ihtimal dışı bırakılmaması gerektiğini söylerken bazı üyeler ise kışın hafif bir durgunluğa giren 20 ülkeli Euro Bölgesi ekonomisinin geleceği konusunda endişeli.