Advertisement
HABERLER ABONE OL

Google, Avustralya’nın arama motorlarında gözüken haberler için zorunlu ödeme yapılmasıyla ilgili bir sistem getirmesi halinde, ülkedeki arama motoru servisini durduracağını söyledi.

Yayıncıların Google için ürettiği değerin telafi edilmesini öngören yasa tasarısının “çalışılamaz” olduğunu belirten Google Avustralya ve Yeni Zelanda Yönetici Direktörü Mel Silva, parlamentodaki bir oturumda, makalelerin arama sonuçlarında gözüken kısımları için Google’ın para ödemesine itiraz etti.

Ülkedeki rekabet kurumuna göre, Avustralya’daki aramaların neredeyse yüzde 94’ü Alphabet’in şirketi Google üzerinden yapılıyor.

“Biz tehditlere cevap vermeyiz.” diyen Başbakan Scott Morrison, “Avustralya'da yapabileceğiniz şeyler için Avustralya kurallarımızı yaratır. Bu da parlamentoda gerçekleşir ve hükümetimiz tarafından yapılır. Avustralya’da işler böyle yürür.” diye ekledi.

Yasa tasarısının hedef aldığı bir diğer şirket ise Facebook. Karara Google gibi itirazda bulunan Facebook, yasa tasarısının onaylanması halinde Avustralyalıların Facebook’ta haber paylaşmasını engelleyeceğini söyledi.