Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Azami uzlaştırma fiyat (AUF) mekanizması 6 ay daha uzatıldı.

EPDK tarafından belirlenmiş olan azami uzlaştırma fiyatları; maliyetlerde oluşan yükseliş ve düşüşler takip edilerek güncelleniyor. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark 'destekleme bedeli' olarak bir havuzda toplanıyor.

Bu havuzda oluşan gelir, tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak piyasada oluşan fiyat artışlarından tüketiciler korunuyor.

AUF mekanizması altı ay daha uygulanacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 6 ay süreyle geçerli olan AUF mekanizmasının Ekim ayına kadar uygulanmaya devam etmesine karar verdi.

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Artan hammadde fiyatları sebebi ile yüksek maliyetle elektrik üreten santrallerin kapanması Türkiye’nin arz güvenliğini sekteye uğratabilirdi. Bu durum tüketicilerimiz için de çok büyük bir maliyet yüküne sebep olabilirdi. Azami uzlaştırma fiyat mekanizması ile 6 ay daha piyasalarımızdaki dengeyi gözetmeye devam edeceğiz” dedi.

EPDK tarafından alınan karar ile azami uzlaştırma fiyatları (MWh başına) doğalgaz santralleri için 2 bin 550 TL, kömür santralleri için bin 800 TL, yenilenebilir kaynaklar için bin 700 TL olarak belirlendi.

Serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatı düşürüldü

EPDK bugün de piyasa hareketlerinin takibi sonucunda Nisan için de tavan fiyatın düşürülmesini devam ettirerek 1 Nisan’dan itibaren serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatının 2600 TL/MWh olmasını kararlaştırdı.

Böylece serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarında elektriğin bedelinin aylık olarak düşüş trendi devam etmiş oldu.