Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Azerbaycan'ın ABD destekli Güney Gaz Koridor'u yoluyla Avrupa'ya ticari doğal gaz ihracatına başlaması Avrupa'nın gaz tedarikini çeşitlendirmesini destekledi.

BP ile Azerbaycan'ın resmi enerji şirketi Socar'ı ortak açıklamasında Güney Hazar Denizi'nde BP Plc liderliğindeki Şahdeniz sahasından Perşembe günü İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan'a doğal gaz pompalanmaya başlandığı bilgisi verildi.

Avrupa Birliği (AB) gaz tedarikinin yaklaşık üçte birini karşılayan Rusya'ya bağımlılığını yıllardır azaltmaya çalışıyor.

İnşaatına 33 milyar dolar ve yedi yıl harcanan Güney Gaz Koridoru, Şahdeniz sahasını ve Hazar Denizi'ni Gürcistan ve Türkiye üzerinde bağlayan yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik boru hattını kapsıyor.

Azerbaycan gelecek çeyrek yüzyıl boyunca her yıl Avrupa'ya 10 milyar metre küp doğal gaz sağlayacak. 8 milyar metre küplük kısmı İtalya'ya, 1'er milyar metre küp Yunanistan'a ve Bulgaristan'a ulaşacak.

Socar Başkanı Rövnag Abdullayev, yaptığı açıklamada "Başta bazı insanlar projeye şüpheyle yaklaşıyordu. Şimdi görev tamamlandı. Azerbaycan doğal gazı Avrupa'ya ulaştı." dedi.