Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa´da bir enerji krizi yaşandığını ve Türkiye´nin de bundan etkilendiğini ifade ederek, "Doğalgaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu taktirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah. Fiyatlar konusunda maalesef biz de dünyadaki gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik´in Osmaneli ilçesi organize sanayi bölgesinde yer alan Akgün Şirketler Grubu'nun Osmaneli Seramik ve Vitrifiye Fabrikası´nın temel atma törenine katıldı.

Avrupa´da bir enerji krizi yaşandığını ve Türkiye´nin de bundan etkilendiğini dile getiren Bakan Dönmez, devlet olarak verdikleri desteklerle 100 liralık bir faturanın 80 lirasını karşıladıklarını söyledi. Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

"Avrupa hem tedarik hem de fiyatlandırma konusunda ciddi bir darboğazdan geçiyor. Medyadan takip ediyorsunuzdur doğalgazın tüketimiyle ilgili konularda çeşitli yaptırımlar hayata geçirdiler. Gerek boru hatlarımız gerek LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de yer altı doğalgaz depolama tesislerimizle bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Doğalgaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu taktirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah. Fiyatlar konusunda maalesef biz de dünyadaki gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyoruz. Burada da artışın vatandaşlarımız üzerindeki etkisini en aza indirmek için sübvansiyonlarımız bir başka deyişle vatandaşa desteğimiz artırarak devam ediyoruz. Doğalgazda yüzde 80 oranında sübvansiyon uyguluyoruz. Yani 100 liralık bir faturanın 80 lirasını biz devlet olarak karşılıyoruz. İkinci olarak son dönemde verimliliğe ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdik. En son biliyorsunuz hanelerde ısı yalıtımına yönelik 50 bin liralık bir kredi paketi açıkladık. Sanayicilerimize enerji verimliliği konusunda teşvik ve destekler veriyoruz. Bütün gayretimiz elimizdeki imkanları en verimli, en etkili şekilde kullanmak. Enerji ithal ettiğimiz bir ürün. O nedenle bu kaynakları kullanırken daha az enerjiyle, daha yüksek verimlilik sağlayan ürünler ve yapılar tercih etmeliyiz.