Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.  Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Bakan Yavuz gemisinin 24 saat içinde çalışmaya başlayacağını belirterek "Hedef derinliğimiz yaklaşık 5 bin metre civarında planlanıyor...Son 1 yıldır Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımızda ya da KKTC'den aldığımız ruhsat alanlarında kararlılıkla sondajlarımıza devam ediyoruz. Bu programlar sadece sondajla da sınırlı değil, sismik gemilerimiz de bu bölgede çalışıyor" değerlendirmesini yaptı. Bakan Dönmez Fatih sondaj gemisinin de 1 ay içerisinde hedefe ulaşacağını bildirdi.

Dar gelirli ailelere elektrik desteğine dair bilgi veren Dönmez Ağustos sonu itibariyle yaklaşık 3.5 milyon civarında işlem gerçekleştiğini, toplam ödeme miktarının da 275 milyon TL civarında olduğunu ve sistemin sorunsuz ilerlediğini kaydetti.

Dönmez Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'yla (YEKDEM) Türkiye'de neredeyse hiç olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinde ciddi bir artış olduğunu söyledi. Bakan, "2020 sonunda bazı şartlarda tesislerin özel koşullarını, işletme giderlerini dikkate alarak revizyon olacak. Bununla ilgili olarak sektörlerle görüşüyoruz, kamu kurumları değerlendirmeler yapıyor. Burada elektrik tüketicilerine ilave maliyet getirmeyecek, bir yandan da yenilenebilir kaynakların işletmeye alınmasını, inşa edilmesini sağlayacak model üzerinde çalışıyoruz. Sevindirici olan taraf  şu; bu teknolojilerdeki gelişmeler maliyetleri azalttı ve verimlilikleri artırdı.." yorumunu yaptı.