Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medya hesabı üzerinden üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Üçüncü çeyrek büyümesinde yurt içi talep artışının etkili olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı, "Oluşabilecek riskleri göz ardı etmiyoruz." dedi.

Öncü göstergelerin de üçüncü çeyrekte güçlü bir performansa işaret ettiğini hatırlatan Elvan, "Makroekonomik, finansal ve fiyat istikrarını önceleyen politika çerçevemizle; dengeli ve istihdam oluşturan büyüme sürecini sürdürülebilir kılmayı amaçlıyoruz." dedi.

Bakan Elvan, üretim ve teknoloji altyapılarını güçlendirme yönünde adımların atılacağıını belirtti.

Öncü göstergeler pozitif gerçekleşmişti

Öncü göstergeler Türkiye ekonomisinde 3. çeyrekte, kötü geçen 2. çeyreğin ardından toparlanmanın ivmelendiğini göstermişti.

TÜİK rakamlarına göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.7 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 30.3 arttı

Temmuz'da 56.9 seviyesine kadar çıkan imalat PMI, Eylül ve Ağustos'ta da 50'nin üzerindeki seyrini korudu.

Türkiye 3. çeyrekte yıllık yüzde 6.7 büyüdü

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 5.5 büyümesi yönündeydi. Türkiye yüzde 6.7 büyüme performansıyla G-20 ülkeleri içinde 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu.

TÜİK verilerine göre sanayide yılın 3. çeyreğinde yüzde 8 büyüme kaydetti. Tarımda büyüme ise aynı çeyrekte yıllık olarak yüzde 6.2 oldu. Hizmetler sektörü ise yüzde 0.8 büyüdü.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 15.6 arttı.