Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, akademisyen ve ekonomistlerle yaptığı toplantıda kur konusunda önemli mesajlar verdi.

Bloomberg HT'nin edindiği bilgiye göre, Nebati'nin kurumların ellerindeki Döviz tevdiat hesaplarını TL'ye çevirmeleri halinde elde edilecek Kurumlar Vergisi istisnasını kullanmak isteyeceklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde kur hareketini takip etmenizi öneriyorum. Şirketlerin 90 milyar dolar civarında döviz mevduatı bulunuyor. Ekibimiz 20 milyar dolarında döviz bozulabileceğini öngörüyor. Ben ise, 10 milyar dolar civarında bozum gerçekleşmesini bekliyorum" dediği öğrenildi.

Şirketler için Kur Korumalı Mevduata geçiş halinde sağlanacak Kurumlar Vergisi istisnasında minimum vadenin 6 ay olarak başlayacağını belirten Bakan Nebati'nin yasal düzenlemede 3 ay olan vadenin bu şekilde uygulanmayacağını söylediği, "Uygulamada 3 ay olacak ama 6 ayı kabul edeceğiz" dediği de kaydedildi.

Bakan Nebati’nin enflasyonun 2022 sonuna kadar yüzde 30’un altına inmeme potansiyeli olduğunu söylediği belirtildi. Bakan Nebati’nin “Politika faizini devreden çıkarttık. Bu bir başarı değil mi?” dediğinin de altı çizildi.

Kuyumcu sayısı 1.500'e çıkıyor

Yastık altında tutulan altınların ekonomiye kazandırılması için yapılan çalışmalara da değinen Bakan Nebati'nin, daha önce altının sisteme dahil edilmesi için 150 kuyumcu ile yapılan işbirliğindeki sayının 1.500'e çıkarıldığını, bazı bankaların ise kuyumcu gibi çalışacağı bir platform olacağını söylediği belirtildi.

Gelire endeksli senetler geliyor

Bakan Nebati'nin, ayrıca Gelire Endeksli Senet ihracı gerçekleştirileceğine dair bilgi verdiği de öğrenildi. Gelire endeksli senetler, önceki yıllarda çeşitli KİT'lerin gelecekteki gelirlerinin bugüne indirgenmesi ve nakde dönülmesi için gündeme gelmiş ve kullanılmıştı.

Selektif kredi dönemi

Kredi politikalarının bundan sonra daha selektif olarak gerçekleştirileceğinin altını çizen Bakan Nebati'nin, önceliğin üretim ve ihracat yapan şirketlere verileceğini söylediği, ara malı ithalatını azaltacak projelere de finansman sağlanacağını vurguladığı öğrenildi.

Bakan Nebati'nin toplantıda ayrıca, TCMB kanalıyla 3,6,12 ay vadeli repo penceresi çalışması yapılacağını ve Kredi Garanri Fonu (KGF) kanalı ile banka bilançosunda proje finansmanı penceresi açılacağını söylediği belirtildi.

Enflasyon vurgusu

Enflasyonun tek haneye indirilmesinin programın amaçlarından biri olduğunu belirten Bakan Nureddin Nebati'nin toplantıda yüksek enflasyon herkesin problemi olduğunu vurguladığı, negatif reel faizin ise birçok ülkede görüldüğünü söylediği belirtildi. Bakan Nebati'nin yeni ekonomik modelin başlıca amaçlarını ise şöyle sıraladığı ifade edildi:

"Dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme, selektif kredi politikası, yatırım ortamının iyileştirilmesi, enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi, büyüme kompozisyonunun dış talep ağırlıklı olarak iyileştirilmesi."

Nebati'nin konuşmasında, "Bir sene sonra bu modelin beklediğimiz çıktılarını aldığımızı hep beraber göreceğiz. Optimal bir noktaya geldiğimizde kur korumalı mevduatı durdurmayı tabii ki değerlendiririz ama daha o noktaya gelmedik. Kur faiz sarmalından çıkıp modern tekniklerle yapılan ölçek ekonomisinin uygulandığı farklı teşviklerle tarımı destekleyeceğiz." açıklamasını yaptığı aktarıldı.

Nebati ayrıca, enflasyonun bir kaç ay yüzde 40’larda kalabileceğini, fakat yüzde 50’ye yükselmesini beklemediklerini söylediği öğrenildi.

Enflasyon oranının, Ocak ayında aylık yüzde 6-8 arası olacağını söyleyen Nebati'nin, “Şubat da yüksek olacak, ama yılsonu yani Aralık’ta baz etkisi ile 14 puan inecek. Gıda enflasyonu kuraklık olmaması nedeniyle aşağı gelecek” dediği aktarıldı.

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed’in faiz artırımlarına odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise 800 TL sınırında bulunuyor.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı ve çarşamba günü toplanarak Ocak ayı için faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in bu toplantıda Mart ayındaki faiz artırımının sinyalini vermesini beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs ise Fed’in politika faizini Wall Street’in beklediğinden daha agresif bir şekilde artırma riski olduğunu söyledi. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, haftasonu müşterileriyle paylaştığı bir notta Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere 4 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapatarak son 6 haftanın 5’ini kazançla geçirmiş oldu. Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, geçen hafta ulaştığı 1.835 dolar üstü seviyeleri koruyarak 1.837 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen dolar/TL’deki dalgalanmadan etkilenmişti. Yeni haftaya da dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, pazartesi günü sabah saatlerinde 797 TL seviyesinde bulunuyor.