Bakır üç haftanın zirvesinden geriledi
-
Bakır, Orta Doğu'daki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya ilişkin beklentilerin zayıflamasıyla üç haftanın en yüksek seviyesinden geri çekildi.
Bakır, Orta Doğu’daki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya ilişkin beklentilerin zayıflamasıyla üç haftanın en yüksek seviyesinden geri çekildi.
Üç ay vadeli bakır kontratları, haftanın ilk iki işlem gününde yüzde 3 yükseldikten sonra ton başına 14 bin doların altına geriledi. İran’ın Kuveyt’e yönelik saldırısı ve ABD’nin Keşm Adası’nı hedef alması da dahil olmak üzere artan saldırılar nedeniyle bölgedeki gerilim yüksek seviyesini korudu.
Bakır piyasası bu yıl çatışmalardan önemli ölçüde etkilendi. Savaşın enflasyonu artırabileceği ve buna karşı faiz oranlarının yükseltilebileceği beklentisi, metal talebini baskılayabilecek bir unsur olarak öne çıkıyor. Buna karşın, Basra Körfezi’ndeki alüminyum üreticilerine yönelik saldırılar, alüminyum fiyatlarının son dört yılın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu.
Bakır yatırımcıları ayrıca bu ay ABD’nin vereceği gümrük tarifesi kararını da yakından takip ediyor. Trump yönetiminin bakır ithalatına ek vergi getirebileceği beklentisi bulunuyor. Bu karar öncesinde ABD’deki bakır stokları hızla artarken, dünyanın diğer bölgelerinde arz koşulları sıkılaştı.
Londra Metal Borsası’nda (LME) bakır fiyatı yüzde 0,4 düşüşle ton başına 13.983 dolara geriledi. Bakır salı gününü 14.040,50 dolardan kapatarak 13 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.