Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi sınıflandırma yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Değişiklikler kapsamında "zarar niteliğindeki krediler/alacaklar" hesaplarında izlenen ve borçlunun temerrüdü nedeniyle ömür boyu beklenen kredi zararı karşılığı veya özel karşılık ayrılan kredilerin geri kazanılmasına ilişkin makul beklentiler bulunmayan kısmı, TFRS 9 kapsamında kayıtlardan düşülebilecek.

"TAKİPTEKİ ALACAKLARI AZALTMA ŞANSI VERECEK"

Ak Yatırım söz konusu değişikliğin banka hisselerinin değerlemelerine önemli bir etkisinin olmayacağını belirtti. Açıklamada "Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklik bankalara beşinci kategori (zarar niteliğindeki krediler) kapsamındaki takipteki alacaklarının geri kazanılmasına ilişkin makul beklentiler bulunmayan kısmını ilk raporlama döneminden sonra TFRS-9 kapsamında kayıtlardan düşme imkanı sağlıyor. Bu şekilde kayıtlardan düşülen kredi tutarları hakkında dip notta bilgi verilecek ve bu uygulama alacak hakkından vazgeçme sonucu doğurmayacak. Yasa metninde bir muhasebe uygulaması olduğu hatırlatılan değişikliğin banka hisselerinin değerlemelerine önemli bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz.

Söz konusu uygulamanın geçmiş yıllarda özel bankaların aksine takipteki alacaklarını yasal çerçeve nedeniyle iptal ya da satma imkanı bulamayan kamu bankalarına bilançolarındaki takipteki alacak tutarlarını azaltma şansı vereceğini düşünüyoruz. Yasa metninde bir muhasebe uygulaması olduğu hatırlatılan değişikliğin banka hisselerinin değerlemelerine önemli bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi. 

"HİSSE FİYATLARINA ETKİSİ OLMAZ"

İş Yatırım BDDK'nın bu düzenlemesinin takip oranlarını bir miktar düşürücü bir etkisi olabileceğini belirtti.

Deniz Yatırım ise takipteki krediler adına yapısal bir olumluluk içermediği için haberin banka hisse fiyatlarında etkisi olmayacağını söyledi.