Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, New York Times için kaleme aldığı yazısında ABD Kongresi'nin küresel resesyondan toparlanma sürecinde yapılan hataları tekrarlamamak için kararlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Bernanke, koronavirüs pandemisinin neden olduğu hızlı ve şiddetli resesyona karşı kamu ve özel sektör tarafından alınan önlemlerin, ekonomi ve kamu sağlığı üzerinde yıllarca sürecek etkilerinin gelecek aylarda ortaya çıkacağı belirtti.

New Jersey valisi Phil Murphy'nin Yeniden Başlama ve Toparlanma Komisyonu'nun üyesi olan eski Fed Başkanı, etkin bir yeniden açılma strateji oluşturulmasına yardımcı olduğunu, stratejinin sadece ekonomiyi ilerletmeyeceğini, aynı zamanda pandeminin gözler önüne serdiği eşitsizliklere de değineceğini ifade etti.

“Şaşırtıcı bir deneyim oldu. Pandemiye karşı tedbir alma sorumluluğunun sadece yerel ve eyalet hükümetlerine ait olamayacağı oldukça netleşti.” diyen Bernanke, “Kongre kararlı bir şekilde harekete geçmeli ve yakın geçmişteki Büyük Resesyon sırasında yapılan hataları tekrar etmeyecek yollarla hareket etmeli.” diye devam etti.

ABD eyalet hükümetlerinin sağlık, güvenlik, eğitim ve ulaşım gibi kritik önemdeki hizmetleri sağladığı, aynı zamanda büyük işverenler olduğunun altını çizen Bernanke, New Jersey gibi birçok eyaletin on binlerce istihdam ve dolayısıyla ücret sağladığını söyledi.

Salgının Mart ayında başlamasından bu yana Kovid-19 yeni vaka eğrisini başarılı bir şekilde yataylaştırdığını ancak yayılmanın kontrol altına alınabilmesi için eyaletin kapanması gerektiğini belirten eski Fed Başkanı, bu başarının pahalıya mal olduğunu, eyalet gelirlerinin milyarlarca dolar düştüğünü vurguladı.

CARES yasasının eyalet ve yerel hükümetlere 150 milyar dolar verdiğini belirten Bernanke, yardım paketinin önemli ölçüde daha büyük olması gerektiğini ve sadece eyalet ve yerel hükümetleri değil, işsizleri, kamu sağlığı yatırımlarını, tüketici ve işletmelerin harcama yapmaları için teşvik ödemelerini de desteklemeyi sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi.