Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk Tabipler Birliği’nin açıkladığı yeni tarifenin sağlık sigortası sektörüne getirmesi öngörülen ciddi yükler, sağlık sigorta verileri, asgari ücretin sigorta sektörüne etkileri, Bloomberg HT'de yayınlanan Sigorta Gündemi'nin bu haftaki başlıca konularını oluşturdu.

Bireysel Emeklilik Sistemi'e (BES) olan devlet katkısı yüzde 30'a çıkarılarak yurttaşların daha fazla getiri elde etmesi sağlanmıştı.

BES yatırımcılarına devlet katkısı en fazla brüt asgari ücretin Yüzde 30'u kadar olabildiğinin hatırladığı programda normalde bu yıl yatırımcılar, 60 bin 48 lira buna göre BES yatırımcısının yararlanacağı en yüksek devlet katkısı tutarı da yüzde 30'u olan 18 bin lira olacaktı. Ancak asgari ücretin 5 bin 500 liraya çıkarılması ile bu miktar 68 bin liraya ve onun da yüzde 30'u olan 20 bin 600 liraya çıkmış oldu.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin açıkladığı 23 haziran 2022 verilerine göre BES'te toplam katılımcı sayısı OKS dahil 13 milyon 774 bin kişiyi, fon büyüklüğü ise OKS'deki fon ve devlet katkısı dahil olmak üzere 310 milyar lirayı aştı.

Sağlığın payı geriledi

Mayıs itibari ile sağlık sigortalarında ki prim üretim rakamı nereye geldiğinin incelendiği programda, payların az da olsa gerilediği görüldü. Hastalık- sağlık sigortalarında Mayıs 2022 10 milyar 167 milyon liralık prim üretimi söz konusu iken payın yüzde 16, 70 olduğu görüldü. 2021 Mayıs ayında ise bu rakam 5 milyar 615 milyon seviyelerinde olmasına karşın payının yü zde 17,40 idi.

Dünyada ve ülke genelindeki sigorta gündemi ise özetle şöyle ele alındı:

Allinaz ve HSBC'nin Asya'daki işbirliği artıyor. Allianz ile HSBC Asya'daki önemli pazarları kapsayan bir münhasır bankasürans dağıtım anlaşmasını 15 yıllık bir uzatma anlaşması imzaladı.

japonyanın en büyük hayat dışı sigorta şirketinden biri olan sompo, kömür şirketlerine yatırım yapmayı reddeden ilk asyalı sigorta şirketi oldu.

Tarsim, batı karadeniz bölgesinde etkili olan kuvvetli sağanak yağış sonrasında meydana gelen sel afetinden etkilenen üreticilere “yanınızdayız” duyurusu yayınladı.